Банер
Небахат Чехре - една жена, която остарява като катедрала

Всички знаем коя е Фирдевс от „Забраненият плод” - жена, която знае какво сиак и как да го постигне. Зад образа на героинята от сериала стои не по-малко категорична, горда и красива жена - Небахат Чехре. На 64 години, след дълго отсъствие турската актриса се завърна с шум и трясък на върха. Звезда на турското кино през 60-те, 70-те и началото на 80-те години на миналия век, тя отсъства почти 20 години от екрана. Завърна се през 2001 г., този път на телевизионния екран, и участва в няколко сериала, но нито един с успеха на "Забраненият плод".
Още след първите епизоди през 2009 г. на телевизионната поредица по романа на Халит Зия Ушаклъгил дори децата в Турция започнаха да говорят за лошата г-жа Фирдевс,

а магазинните издания да следят всяка стъпка на актрисата. Не закъсняха и наградите за ролята й в сериала.
До началото на "Забраненият плод" пред името на Небахат Чехре по често се поставяше определението бивша - бивша мис Турция, бивша кинозвезда от времето на Йешилчам (улицата на киноиндустрията в Истанбул през 50-те - 70-те години на миналия век, когато се произвеждат по 100 филма годишно), бившата съпруга на режисьора Йълмаз Гюней, който през 1982 г. с филма си "Път" получи "Златната палма" на международния филмов фестивал в Кан.
В телевизионно предаване Небахат разказа за четирите години и половина съвместен живот с известния режисьор от кюрдски произход, който почина през 1984 г. Двамата се запознали на снимачната площадка, когато Небахат била само на 19 години. Влюбила се силно в Йълмаз Гюней. След кратък флирт се разделели за една година, през която тя била в САЩ. След това, пак на снимачната площадка, но на друг филм, той й направил предложение. Преживяхме заедно много хубави мигове, после той замина за Париж, разказва актрисата, която през 60-те и 70-те години е снимала по 7-8 филма годишно.
Филмографията й съдържа над 90 заглавия на игрални филми и телевизионни поредици. На два пъти се е откъсвала за продължително време от екрана - по време на брака си с Йълмаз Гюней, а по-късно и след сватбата си с Явуз Демир, бивш баскетболист от Галатасарай.
Като много турски актриси и Небахат започва кариерата си, печелейки, когато е на 15 години, конкурс за най-красива туркиня. Въпреки че е висока само 165 см, тя винаги е показвала прекрасно поддържана фигура. Миналото лято обаче папараци я изненадаха на плажа и предизвикаха гнева й със снимки, на които възрастта определено й личи.
Фигурата си, Небахат поддържа като ограничава храната си, но не спортува заради проблеми със здравето. "Аз отраснах с втори баща. Той беше много образован човек, съдия, но аз изтърпях много страдания. Тогава реших, че ще имам дете, само ако бракът ми е щастлив. Това не стана и с двата ми брака", разказва в интервю за електронното издание "Хабертюрк Небахат". И двата пъти обичах и бях обичана, бях щастлива, но не се създаде подходяща ситуация да имам дете, казва Небахат, която се разделя приятелски и с двамата си съпрузи и не пази лош спомен от съвместния им живот.
За любовта няма възраст, но скоро никой не е карал сърцето ми да забие силно, признава още актрисата, която е родена на 15 март 1944 г. в черноморския град Самсун. "Мъжете на моята възраст са женени, да срешнеш свободен мъж, е като да улучиш числата от тотото. Никога не играя за пари. Дори да остана съвсем без пари, не играя в история, която не харесвам. Обичам професията си, но в нито един сериал не съм била мотивирана само от парите", казва Небахат.
Някои актьори подценяват сериалите, но грешат, казва актрисата, която веднага след "Забраненият плод" започна снимки в нова телевизионна поредица - "Великолепното столетие" за управлението на Сюлейман Великолепни, предизвикал сериозни дискусии в Турция.
Партньори на Небахат, която тук изпълнява ролята на Валиде султан (титла, давана на майката на султана) са познатите на българските зрители Халит Ергенч (Онур от "1001 нощ") и Нур Айсан (Пейкер от "Забраненият плод").
Разхождайки се на снимачната площадка облечена в тоалетите от онова време, повярвах, че съм жена, родена и отрасла в османски дворец, казва Небахат. Валиде султан е силна като Фирдевс, и тя е майка, но е друга жена, винаги е до сина си, описва новата си героиня актрисата.
От екипа, с който е работила в "Забраненият плод" Небахат е запазила много добри спомени.
"Всяко хубаво нещо има край. С приятелите ми се чуваме по телефона. Да кажа, че не ми е мъчно за тях, би било лъжа", споделя актрисата. В интервю за вестник "Сабах" тя казва, че се колебала дали да приеме ролята на Фирдевс, но е доволна от това, че се е запознала с новото поколение актьори, а Берен Саат и Къванч Татлъту чувства като свои деца.

Виктория Милчева