Банер
„Мегданъ Български“ в град Шипка стартира със засаждането на 144 дръвчета

Точно в подножието на епичните боеве в град Шипка, навръх националния празник, се проведе „Мегданъ Български“ с целодневна музикална програма, открита от организатора Румен Спасов и Камелия Данкова. Празникът стартира със засаждането на 144 дръвчета в „Гората на Обединението“ под Храм паметник „Рождество Христово“.

Клуб по народни танци „Зорница“ към читалище „Светлина 1861“ с хореограф Илиян Добрев стартира фолклорната програма и народното веселие с 6 хора от различни етнографски области. След рецитала на старозагорския артист Ивелин Керанов на сцената излязоха от „Житената питка“ с ръководител народната певица Георгия Райкова, която изпълни обичани народни песни, които накараха присъстващите да се хванат на хорото.
Празникът продължи с изпълнение на мъжката фолклорна група „Тракиец“, с ръководител Кирил Георгиев, на Христина Начева с оркестър „Гергьовден“ и с брилянтната изява на обичаната изпълнителка Димана Боянова. От Български арт и фолклорен център „Нестия“ с председател Христо Станков подкрепиха „Мегданъ Български“, на който са своеобразни кръстници, както с изпълнители, така и заставайки зад идеята за възраждането и съхраняването на българския фолклор и традиции.
Гергана Колева донесе възвание от името на своите съселяни от с.Дралфа, Търговишко, за изграждане на паметник на Пеньо Атанасов, известен като Пеньо Бомбето – строител на големия паметник на връх Свети Никола. При неимоверно трудни условия той събира съмишленици от своето село и от околните села на Дряновско, проявявайки истинско геройство и гради камък по камък. Човекът издигнал паметника на Шипка дори не е поканен за откриването му, но българинът, отдал целия си живот в полза роду, остава в сърцата на хората и 144 години след епичното сражение се събира дарение за изграждане на паметник в негова чест.
Антоанета ТИТЯНОВА
текст и снимки