Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...
Танцьорите от село Миланово с приз „Радетели на българското“

Едно от най-китните села в Софийска област, сгушило се под красивите върхове на Врачанския Балкан, е известно с талантливите си танцьори, които от години възраждат стародавни обичаи и играят автентични хора от времето на своите деди. „Ситното по старешки“, „Дедовата Георгьова“, „Ситното Вършечки“, „Дупновръшко“, „Влашки“, „Ситно шопско“… - това са част от уникалните хора, които няма да видите друг да танцува.

Художественият ръководител на танцов състав „Миланово“ към читалище „Пробуда 1927“ Татяна Иванова ми обяснява, че хората са местни и вече са разучили над десет: „От много време се играят в селото преди нас. Знам ги от майка ми Цветана Бърчева, от баба Милена, но най-много ни е помогнала за репертоара Петра Реджова, която е на 89 години, и ни е показала повечето стъпки.“
Разбирам, че танцът „Дупновръшко“ не съществува в учебниците по фолклор, и е кръстено на съседното село Дружево, където го играят и което в миналото се е назовавало Дупнивръх. „Влашки“ наричат другото хоро, защото прилича на влашките хора, които са популарни в региона. Село Миланово въпреки че е в Софийска област, заимства много от врачанско и от Монтана, като силно е повлияно етнографски от Северозапада.
С танцовия състав от Миланово се срещам на фолклорния празник „Всички българи заедно“, организиран от Община Тунжда и от асоциация „Обмен- България- Франция“ с прдседателХр.Ковачев. 15-тината танцьори с автентични 100-годишни носии бяха дошли направо от Световния шампионат по фолклор в Несебър, където бяха спечелили златен медал и специална награда за отлично представяне от ЮНЕСКО.
В село Победа, община Тунджа, пристигнаха по покана на фондация „Бъдност за талантите на България“ с председател Христо Станков, която удостои състава на село Миланово с Диплом и званието „Радетел на българското“ за високи творчески постижения и съхраняване на българския фолклор.
Трима от танцьорите от танцов състав „Миланово“ си тръгнаха и с поименни отличия. Красивата танцьорка Анна Димитрова, която се оказа, че работи в община Своге, заслужено получи наградата за „Най-красива носия“. Нейната колежка от община Своге Величка Георгиева бе избрана за Мис „Нестия“, а за инженерът Младен Младенов грабна отличието Мистър „Нестия“ на Български арт и фолклорен център, който организира Похода на българското единение, под патронажа на Държавната агенция на българите в чужбина, който завърши в село Победа, Ямболско.
Научавам от художествената ръководителка Татяна Иванова, която от 2013 г. е председател на читалище „Пробуда“ в село Миланово, но същевременно работи и в кметството, че танцовият състав има много награди и само тази година, въпреки пандемията, е участвал в над 7 фолклорни празника.
Най-големият фолклорен празник тук е по време на събора „Хоро се вие, песен се пее“, когато идват десетки състави от цяла България.
Иначе село Миланово е доста обширно – полегнало е на 52 000 декара. Оттук минават туристите, за да стигнат до хижа Пършевица, до Бегличката могила - най-високия връх във Врачанския Балкан, откъдето се вижда Враца, Пирин, Рила, Монтана, Витоша. В селото имат църква-реликва „Рождество на Пресвета Богородица“ от 1492г. , три самозахранващисе езера, а сред по-познатите туристически атракции са Лакатнишките скали, пещерата Темната дупка, Карстовия извор Житолюп и Градището. Може и да не знаете, но в село Миланово е най-късата река в България и Паметникът на септемврийците, като от селото са загиналите в различните войни 74 осиковци, както навремето се е наричало селището заради многото трепетлики.
Членът на читалищното настоятелство Тихомир Георгиев и председателката Татяна Иванова не крият амбицията техните танцьори да участват в повече фолклорни събития, защото така показват не само столетните носии, но и танци, които са наследили от своите деди.
Текст и снимки - Тони ТИТЯНОВА

Текст под снимки
Танцьорите от Миланово с хореографа Христо Станков и президентът на фондация „Обмен-Франция-България“ Христо Костов
„Мистър Нестия“ – Младен Младенов, журналистката Тони Титянова – водеща на събора, председателката на читалището Татяна Иванова и Тихомир Георгиев – член на настоятелстово на НЧ “Пробуда“
Председателят на БАФЦ „Нестия“ връчва наградата „Радетел на българското“