Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Топ хореографът Христо Станков организира Поход на българското единение за празника

За Съединението на България – 6 септември, Христо Станков реализира идеята си за българско единение на българите от диаспорите и тези от цялата страна. От различни селища самодейни и професионални изпълнители се обединяват на сцените на няколко града – София, Велико Търново, Бургас и др., като финала на Похода на българското единение е на 6 септември в Пловдив. За целта идват български състави от Молдова, Украйна и Западните покрайнини, а събитието е под патронажа на Държавната агенция на българите в чужбина. В концертите ще участват обичани български изпълнители и млади таланти като Георги Георгиев-Готи, Денис, Александър Александров-Алекс, Джина Иванова от „Трамвай №5“ и др.

Тази година Христо Станков, който е реализирал над 900 фестивала, 5000 концерта с над 2 милион публика, чества юбилей. Като невръстен танцува в резиденция Бояна, а на 11 г. с „Росна китка“ обикаля замъците на Лоара, играейки български хора. Популярният хореограф с усмивка си спомня пакетите с лакомства, които получават при откриване на Х Конгрес и как го посрещал Тодор Живков заедно с малката Тони Кастелова: “Ето ги моите сладурчета. Ще ми потанцувате ли ръченица?“
И така 53 г. танци и хореография. Работи дълго с Любка Рондова, направил е над 150 хореографии за певеца Илия Луков, с когото организират „Най- дългото хоро“ и „Най-масовия танц в света” в 2006 г. Тогава 18 000 българи се хващат на хоро пред храм-паметник Ал. Невски, поставяйки национален и световен рекорд.
На 9 г. Христо Станков получава първия си хонорар от 25 лв., който се равнява на 1/3 от заплатата на майка му, за участие в първия фолклорен филм „Тракийска сватба“ през 1969 г. След 20 дена снимки в Копривщица си купува часовник „Ракета“. Като дете танцува заедно с Емил Димитров – Ревизоро, личен гост е на Игнат Канев с ръководения от него състав „Горна Баня“.
Топ хореографът още 1990 г. открива първата частна школа по песни, танци и инструменти, от десетилетия работи за адекватно обучение по български фолклор в училищата и за приемане на Закон за защита на българския фолклор. Стреми се талантливите деца и творци да имат най-добрата сцена за изява. Днес, ръководеният от него Български арт и фолклорен център „Нестия“ отбелязва 30-годишен юбилей и е организирал едни от най-престижните фестивали и концерти в страната.
Въпреки тежката обстановка това лято Христо Станков и „Нестия“ проведоха щафета от над 30 безплатни концерти „Черноморска перла“ в курортите Свети Влас и Несебър с участието на български ансамбли от страната и на групи от Украйна, Румъния, Сърбия, Босна… Във фестивала, с 15-годишна история, се включиха Джина Иванова, Венцислав Пенев, Александър Александров-Алекс и др.
Последната седмица на август елитният хореограф проведе Първата среща на фолклора, която протече при небивал успех на централните площади на 5 курорта, а почетният приз отиде при „мистерията на българските гласове“ – именитата певица Елена Божкова, която участва с мъжка вокална група от Нови Искър и женски хор „Омайни гласове“.

Статията може да прочете във вестник "Днес"

Текст и снимки Тони ТИТЯНОВА