Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Чакрите - тайнствени източници на енергия

Те могат да повлияят положително на живота ни, ако се научим правилно да използваме тяхната сила.

Всеки човек по природа е свързан с излъчваната от Космоса енергия чрез своите чакри. Това са седемте главни енергийни центъра на тялото, разположени между опашната кост и темето.

За съжаление чакрите (в индийски превод "колело") в редки случаи са отворени изцяло. Това се дължи най-вече на проблемите и емоциите на нашия делник - гняв, стрес, припряност, страх.

Всички се нуждаем от невероятни сили, за да издържим на делничното напрежение и поради това е необходимо да активираме жизненоважните енергийни центрове в тялото си. Отвън можем да го постигнем с прости средства: музика, цветове, аромати и природни гледки. Те ни помагат да се заредим с положителна енергия. Отвътре чакрите се хармонизират, като се освободим от отрицателните мисли и чувства.

Първа чакра
Тя е основна. Намира се при ануса и гениталиите. Свързана е с усещането за мирис и е свързана със земните сили, сексуалността.
Хармонизираща функция: Създаване на доверие и несмущавана радост от живота.
Дисхармонизираща функция: егоизъм.
Има няколко начина за активиране на първата чакра – чрез различни пози и упражнения, с пряк контакт със земята. Чрез природата: Наблюдение на червеното залязващо слънце. Терапия чрез звуци: монотонна музика. Терапия чрез цветове: червено - дарява ни с житейска сила. Терапия чрез аромати: Кипарисовото масло спомага за акумулиране на енергия.

Втора чакра
Наричат я сакрална. Намира се два пръста под пъпа, над половите органи. Сетивна функция: вкус. Тази чакра е изходна точка за сексуалната енергия и творческите сили. Хармонизираща функция: откриване и опознаване на тялото.
Дисхармонизираща функция: прекомерни сексуални фантазии или подтиснато желание.
Начини за активиране на чакрата освен с упражнения е чрез природата: като наблюдавате луната и открити водни басейни. Терапия чрез звуци: Плавна музика, пеене на птички. Терапия чрез цветове: оранжево - помага при акумулирането на енергия.

Трета чакра
Тя е свързана със слънчевия сплит. Позицията й е над пъпа и сетивната й функция е свързана със зрението. Чакрата е енергиен център на тялото, отправна точка към междучовешките отношения.
Хармонизираща функция: чувство за мир и вътрешна хармония.
Дисхармонизираща функция: безпокойство, незачитане на властта. Начини за активиране на чакрата посредством природата е с наблюдение на слънцето, на пшеничени и рапични поля. Терапия чрез звуци: огнени ритми, оркестрова музика. Терапия чрез цветове: ярко жълто - успокоява нервите и дава усещане за бодрост и отпуснатост. Терапия чрез аромати - розмаринът действа възбуждащо, бергамотът повишава самочувствието.

Четвърта чакра
Свързана е със точката в средата на гръдния кош. Тя е сърдечната чакра и е център на любовта и лечебната сила. Сетивна функция: опипване.
Хармонизираща функция: излъчване на топлина. Дисхармонизираща функция: неспособност да приемаме или да даваме любов.
Начини за активиране на четвъртата чакра чрез природата: гледане на цветни поляни, розово оцветено небе. Терапия чрез звуци: класическа музика, ню ейдж. Терапия чрез цветове: Зелено - създава усещане за спокойствие и хармония. Розово - премахва тежестта в сърцето. Терапия чрез аромати: розовото масло успокоява и ни дава готовност да се отдаваме.

Пета чакра
На гърлото и позицията й е при адамовата ябълка. Свързана е със сетивна функция - слух. Задача: Комуникацията и внушението са мост между мислите и чувствата.
Хармонизираща функция: способност да изразяваме мислите си.
Дисхармонизираща функция: смущения във връзката глава-тяло, потребност да манипулираме другите.
Как да активираме освен с гимнастика петата чакра? Чрез природата: наблюдавайте безоблачно небе. Терапия чрез звуци: медитативна музика. Терапия чрез цветове – синьото, което дарява спокойствие. Терапия чрез аромати: евкалиптът ни осигурява яснота на мислите.

Шеста чакра
Наричат я още третото око. Позиционирана е в средата на челото и е свързана със свръхсетивни усещания. Задача: Увеличава духовните сили, волята.
Хармонизираща функция: буден разум, интуиция. Дисхармонизираща функция: твърдоглавие, всичко се управлява единствено чрез разума.
Начини за активиране на шестата чакра чрез природата: наблюдение на яркосиньо небе. Терапия чрез звуци: слушане на ню ейдж музика или на класика. Терапия чрез цветове - индиговосиньо - осигурява на духа вътрешно спокойствие и дълбочина. Терапия чрез аромати: мента, която подобрява способността за концентрация или с жасмин, който отваря духа за интуитивните възприятия.

Седма чакра
Наричат я още «короната» и позицията й е в средата на главата. Задачата – да подсигури най-висше духовно съвършенство.
Хармонизираща функция: съвършено съзнание, единство между индивида и света.
Дисхармонизираща функция при затворена чакра: страх, липса на цели.
Начини за активиране на седмата чакра чрез природата - на самотен планински връх човек усеща размерите на вселената. Терапия чрез звуци - пълна тишина. Терапия чрез цветове - виолетово и бяло, които отварят и разширяват, създават усещане за безграничност. Терапия чрез аромати - лотосът засилва усещането за единство.