Банер
КОЛЕДА ПО СВЕТА

Предлагаме любопитни и малко познати факти за празника. Рождество Христово кара милиарди хора в цял свят поне за малко да поспрат в забързаното си ежедневие и да се замислят за истинските ценности – затова колко е хубаво да има някои, които да мисли за теб, за малките жестове, които ни карат да се усмихнем и за още куп подобни неща, които на пръв поглед изглеждат като даденост, но всъщност далече не са.

продължава>
 
Бабинден носи плодовитост и здраве на жените

В ритуалите на Бабинден има много магичност. Бабинден е третият ден след Мръсните дни – 6, 7 и 8 януари, когато с вода се отмива старото и злото и се правят обреди за здраве. Ако на Йордановден се очистват момците, на Ивановден – момите, то на Бабинден силата на водата има най-голяма мощ в ръце на „бабата“, която извършва ритуали за плодовитост и здраве.

продължава>
 
На Мишинден не се използват остри предмети

На 27 октомври църквата празнува деня на Св. мъченик Нестор. Имен ден имат всички, носещи това име. Иначе денят е известен в народния календар и като Мишинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци.

продължава>
 
Преображение Господне - на 6 август слънцето обръща гръб на лятото

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици.
Апостолите не допускали, че Исус Христос ще понася унижения и страдания. Според тях това било несъвместимо с величието и славата му. Той им говорил често за страданията, които го очакват, за смъртта и възкресението си. За да укрепи вярата на учениците си, Ииус Христос решил да покаже на трима от апостолите истинната си небесна слава.

продължава>
 
1 май - на Свети Йеремия се борим с злите демони

На 1 май честваме Свети пророк Йеремия. Казват, че е най-тъжният пророк. Бил избран да съобщава на народа си за страшни и тежки бъдещи събития. Хората се плашели от него, никой не искал да слуша ужасяващите му пророчества. Самият Йеремия отправял горещи молби към Господ да се смили над народа му, изплакал мъката си по юдейския народ в книгата „Плач Йеремиев”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 23