Банер
„Иванови влачуги“ се празнува в Караисен на 7 януари

Ивановден е един от големите български празници в новогодишния цикъл и е сред 3-те, свързани с участващото действие на водата дни - на 6,7,8 януари. Уникаленият автентичен ритуал, без аналог у нас - „Иванови влачуги“ се празнува от незапомнени времена в павликенското село Караисен на Ивановден. Предава се на поколенията и днес се съхранява от самодейците в селото, които бяха отличен със 7 златни медала преди 35 г. на събора на народното творчество в Копривщица.

продължава>
 
„Симитлия - древна земя на кукерите”- международен фестивал на бабугерските маски и игри

Традиционният фестивал „Симитлия - древната земя на кукерите“ няма да се състои през 2021. Мотото на фестивала е: "Зъл дух няма да остане в Симитли след нашествието от кукерски, сурвакарски, бабугерски, станчинарски и старчески групи на стадиона в града по време на фестивала."

продължава>
 
Празник “Куди” в Съединение среща момците с момите

Обичая “Куди” е зимен мъжки обичай, в който по обичай се обхождат домовете на момите, за да могат да видят украсените момци - здрави и силни, готови за труд и истински пазители.Така ставало възможно и младежът да посети  домът на любимото момиче, да се запознае с близките и да покаже отношението си към нея, което се изразявало с надиграване и младежки закачки.

продължава>
 
Бабугери и кукери гонят злите сили в Копривлен

Бабугери и кукери по стара традиция с шумно дефиле в хаджидимовското село Копривлен прогонват злите сили първата събота от новата година. По стара традиция кукерската група обиколи селото, чука на всяка порта и орисва за здраве и берекет. Поверието гласи, че колкото по страшни са кукерите, толкова повече зли сили ще прогонят. 

продължава>
 
Обичаят “Брашленкьо“ се отбелязва по Васильовден във врачанско

Красивият обичай в народния календар се е изпълнявал срещу Васильовден, което е в нощта срещу 14 януари. „Брашленкьо” е характерен за врачанския край. В началото на януари той се празнува в Къща „Баба Илиица“ с. Челопек. Момичета и девойки се събират, вият специалните китки с брашлян, като всяка мома поставя белег на своята китка. По време на празника се пеят автентични песните и се наричат китките, с което всяка мома научава какъв ще е бъдещият й съпруг. В народния календар честването се изпълнява в нощта срещу 14 януари.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 157