Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Вкусът на българското в европейската столица на културата

Докато големите европейски медии показваха Пловдив като дестинация, която трябва да се посети, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции – АБТТА, покани водещи експерти в бранша да посетят града и да разберат на място какво могат да предложат на българските и чуждите туристи в идните 12 месеца.

Улицата на занаятите и в дъждовния зимен ден работеше под пълна пара, давайки възможност на туристите да изработят сами своя български сувенир или да си купят оригинален подарък от древен Филипополис. Обектите за посещение в Стария град са доста и ден не е достатъчен, за да се видят. И въпреки че 500-те събития и фестивали са изтеглени за по-топлите месеци, то и сега разходката по калдъръмените улици, визитата на къщи като „Клианти”, „Балабановата” и „Недкович” , постоянните експозиции на Зл. Бояджиев в дома на д-р Чомаков и на Димитър Киров в къща „Стамболян” са само част от атракциите, които открай време придават самобитен колорит на втория по големина наш град.
В 200-годишната къща на д-р Михаил Владо – паметник на културата, ни посрещат с кафе на пясък и сладкиш Агнес, носещ името на любимата на френския крал Шарл VII, който бил поднасян тук навремето. Наред с богатата културна програма, която от май до октомври ще посреща гости (сценични представления, кинопрожекции и концерти), акцентът тази година е върху български традиции като нестинарство и фолклор и древна местна кухня. В чайната на двора или в изискания салон с дърворезби, ажурни розети и дървени орнаменти на две столетия можете да дегустирате българско вино, чай и кафе на пясък, да вкусите дневния домашен сладкиш, приготвен по стародавна местна рецепта. Консултанти по приготвянето на ястия от древната тракийска кухня и от региона са специалисти от енотека „Бендида”, които поставят акцент върху авторската българска и регионална традиция в гастрономията.

Именно това е желанието на бизнеса в Пловдив, подкрепен и от АБТТА, от българските туроператори и туристически агенти – идващите в Европейската столица на културата Пловдив да могат да вкусят автентични български блюда и то от А до Я.

Това означава продуктите да са български, отгледани от фермери в региона, месото да е от наши родни породи животни, рецептите да са отколешни и авторски, типични за региона и България. Инициатор на идеята за възраждане на местни кулинарно-гастрономически традиции от регион Пловдив и за развитие на национална гастрономическа култура е на ресторантьора Милан Миланов и на организаторите на Фермерския пазар в града. Баница с локум и орехи, домашна бисквитена торта, цедено кисело мляко с домашно сладко от смокини, тиквен пай, печена тиква в карамелен сок – звучи ли ви познато? Все едно похапвате вкусни десерти, които баба ви е готвила. Комат домашен хляб, циганска баница,пълнозърнест хляб с квас се поднася към познати и любими ястия като Славянски зеленчуков гювеч, Сирене по шопски с пушен червен пипер или Капама.

Това е кратка извадка от менюто в новия пловдивски ресторант „Централ“ под Сахат тепе, чието лого не случайно е fine bulgarian food.

Продуктите тук идват от фермата на масата – локални, био и винаги пресни зеленчуци, месото е от животни от български породи и блюдата са познати от нашето детство. В ресторант „Централ“ в Пловдив ще хапнете прочутия розов домат, куртовска капия, печени на жар пиперки с козе сирене, родопски катък или дъхав качамак с манатарки. Както българските, така и чуждите туристи могат да опитат супа от телешки опашки или от домашна кокошка, а основното ви блюдо може да е пържола от пиле, хранено с царевица, котлет от воден бивол с родопски мачкани картофи или бачковски кабапчета с лютеница. Любителите на рибата могат да поръчат Балканска пъстърва по стара Лопушанска рецепта, сготвена в лозов лист с картофена салата с ябълки, могат да вкусят черноморска скумрия плакия или българска сьомгова пъстърва с аспержи. Сред специалитетите са „Брадвата на хан Кубрат – томахоук стек, отлежал 45 дни от говеждо „Блек Ангъс” или Котлет от воден бик със смолянски мачкани картофи с черен трюфел.
Сред основните блюда в ресторант „Централ“ са ястия с крехко говеждо от породата Абърдийн Ангус, отгледана на тучните български пасища. Посетителите на ресторанта могат да видят сами камерата за сухо зреене на месо, където при температура от 3 до 5 градуса и влажност 75-80% месото зрее 60 дни. Ензимите му разграждат съединителната тъкан между мускулните влакна, мазнината попива в месото и то става много по-крехко и вкусно.
Не случайно казват, че ресторант Central сбъдва мечтата за вкусна и изискана българска кухня в Пловдив. В самото сърце на Пловдив откриваме прекрасна комбинация от комфортна обстановка, изискана българска кухня и специално подбрани вина от бутикови български изби - това е най-новата кулинарна придобивка на града - ресторант Central. Прекрасно ще е, ако повече заведения в европейската столица на културата последват тази прекрасна идея да се обърнат към българския вкус и традиции - така гостите на града ще се докоснат до автентичната българска кухня, която за всички нас съдържа скъп спомен от нашето детство.
Тони Титянова