Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

9 ХИЛ. ИЗВАДЕНИ ЗЪБА НА ДЕЦА ПРЕЗ 2010 ГОДИНА

За пети пореден път Факултетът по дентална медицина - Пловдив организира Месец на зъбното здраве на децата до 18 години
Факултетът по дентална медицина при Медицински университет – Пловдив, с подкрепата на Българския зъболекарски съюз, Wrigley’s-България и STS cosmetic организират Месец на денталната профилактика и оралното здраве на децата до 18-години.

Инициативата започва на 19 март, ще продължи до 19 април 2011 г. и се провежда за пета поредна година. Проектът се казва ”Красива усмивка”. Патрон на проявата е ректорът на МУ-Пловдив – доц. д-р Георги Паскалев.
Основна цел на благотворителните инициативи е да се популяризират възможностите на катедрата по Детска дентална медицина за безплатни прегледи, консултации и лечение. В инициативата ще се включат 200 студенти, 16 преподаватели и трима докторанти от Факултета по дентална медицина - Пловдив. През миналата година над 500 деца са се възползвали от услугите, които предлагат безплатно пловдивските зъболекари в рамките на благотворителната кампания, съобщи проф. д-р Мария Куклева, зам. декан на Факултета и ръководител на катедрата по Детска дентална медицина – Пловдив.
У нас през 2010 г. са извадени 9 хил. зъба на деца до 18-години, съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Лоша лична хигиена, нездравословно хранене, ненавремено лекуване на зъбите са в основата на стряскащата статистика у нас.
На 19 март 2011 г. /събота/, в катедрата по Детска дентална медицина ще се състои празник за децата „Красива усмивка”. В него традиционно са поканени да участват деца с увреждания на слуха, деца със специфични здравословни проблеми, както и деца с неравностойно социално положение от социалните домове в града /”Олга Скобелева”, „Райна Кукова”, „Княгиня Мария Луиза”/. На всички желаещи ще бъдат направени безплатни прегледи, специализирани консултации, както ще им бъде предложен и индивидуален план за лечение на зъбите. Децата не заплащат абсолютно нищо - нито потребителска такса, нито рентгенови снимки, нито за вложените труд и материали, поясни проф. Куклева.
Финансирането е осигурено от Медицински университет - Пловдив. От него могат да се възползват децата не само от Пловдив, но и от цялата област. Нито едно дете няма да бъде върнато, заяви още проф. Куклева.
Тази благотворителна кампания в рамките на месеца е съвсем отделна възможност от лечението, което се полага на децата по линия на задължителното здравно осигуряване и се финансира от НЗОК. По него малчуганите и тийнеджъри до 18 години имат право на безплатен преглед и 4 дейности - поставяне на пломби, лечение на кариеси, екстракция на зъб.
Факултетът по дентална медицина, който отбеляза през 2010 г. 40-годишент юбилей, е един от най-модерните у нас и е серизен лечебен център. Всяка година тук се лекуват безплатно над 2 хиляди деца.
Вече са изработени 400 информационни табла, които ще бъдат дарени на детски градини в Пловдив. Целта е малчуганите да получат информация за правилното миене на зъбите. За всички деца са осигурени подаръци – много дъвки, балони, пасти и четки за зъби..

Всички прояви ще се състоят в новата сграда на Факултета по дентална медицина на бул. “Христо Ботев” № 3 в Пловдив.