Банер
Слънчев бряг

Слънчев бряг е сред най-престижните и квалитетни курорти на българското Черноморие. Крупният курортен център се намира на север от Св. Влас и на юг от древния град Несебър (от Бургас - 40 км северно, от София - на 434 км).

Името му перфектно характеризира облятия в слънце красив залив във формата на полукръг, където е полегнал първокласният курорт. Северната част на Слънчев бряг се опира в полите на последните възвишения на Старопланинския масив, което допълва живописния пейзаж. Подобно на повечето български черноморски курорти не липсва зеленина, която създава уникалния микроклимат на летовището. Великолепното съчетание от море и планина прави климата още по-благоприятен: средната температура на въздуха през лятото е +28 °С, а на водата +24 °С. Плажната ивица обхваща почти 5 км и е покрита с чист ситен пясък, образуващ на места екзотични дюни.

Изграждането на Слънчев бряг като курорт започва през 1958 г. Курортният комплекс е сред най-динамично развиващите се в България - всяка година тук се модернизират и реконструират множество хотели, увеселителни заведения и обекти от инфраструктурата. Хотелската част е напълно обновена и модернизирана. Курортът разполага с над 120 хотела, 2 къмпинга (“Емона” и “Слънчев бряг"), много места за развлечения.

В околностите се намират ваканционният комплекс Зора, ваканционно селище Елените и прочутият с лечебната си кал гр. Поморие (на 8 км). В непосредствена близост е древният град Несебър - архитектурен и изторически паметник на българската и световната култура. Мини влакче пътува от единия до другия край на 10-километровата плажна ивица.Слънчев бряг е най-големият курортен комплекс в южната част на Българското черноморско крайбрежие. Заради красивата природа, мекия климат, кристално чистата вода и финния пясък, той е удостоен с престижната награда "Син флаг".

На територията на комплекса са разположени повече от 110 хотела, 90% от които са тризвездни. Хотелите предлагат всички възможности за пълноценна почивка - открити и закрити басейни, зелени паркове и градини, спортни съоръжения, ресторанти, дневни и нощни барове, атракционни заведения, Интернет клубове, салони за красота и др. Слънчев бряг се намира в южната част на българската черноморска ривиера. Разположен е в красив залив във формата на полукръг, обърнат на изток. Северната част на курорта опира в полите на последните възвишения на Старопланинския масив. Това създава великолепно съчетание от море и планина.

Екологично чист вътрешен транспорт - мини влакчета, велорикши и велосипеди. Курортът разполага с плажна ивица с дължина повече от 8 км. и ширина 30 - 60 м., ситен, златистожълт пясък и естествени дюни, сред които виреят 16 вида редки растения; чиста вода и равно пясъчно дъно; тихо море, без приливи и отливи; красива паркова среда; чист въздух под влияние на планините; морски бриз, който прави дните приятни, а нощите прохладни и 1700 слънцечаса от май до октомври.
Великолепното местонахождение на Слънчев бряг представя на туристите прекрасни възможности за пътувания, а също така и за практикуване на различни видове спорт. Дълъг е списъкът с развлечения, предлагани от черноморският курорт: сърфинг, водни ски и колела, разходки с яхти, тенис-клубове, мини-голф, боулинг, делтапланери, бънджи скокове, скокове от парашут, открити и закрити басейни, конна база, амфитеатър с 1000 места. В Слънчев бряг ежегодно се провеждат престижни прояви: Международния фестивал за популярна песен “Златния Орфей”, дни на симфоничната музика, фолклорен фестивал, модни ревюта, множество конкурси за красота и плажни състезания.

Текст и снимки Тони Титянова