Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Св. Константин

Курортният комплекс Свети Константин предлага великолепно съчетание на морски климат и топла минерална вода, което предоставя условия за пълноценна почивка и лечение в живописната местност.

Най-старият курорт по българското Черноморие се намира на брега на красив залив само на 9 км североизточно от Варна (от София - 479 км). Локализиран сред прекрасен зелен парк, изобилващ от минерални води, днес Св. Константин е съвременен курорт с великолепна база за летовници. Курортът има древна слава, която се дължи на уникалното съчетание на планински въздух, минерални извори и море. Климатът е мек и приятен, благодарение на близостта на гората. Летният сезон е около 1600 слънчеви часа ( от май до октомври). На територията на курорта има множество минерални извори, балнеологични комплекси, басейни с гореща минерална вода. Термалните води са известни с добрите си терапевтични свойства. Над 50 хотела в курорта, множество заведения и атракции гарантират активни условия за спорт и отдих.
По стълби се стига до плажната ивица, покрита с кристален златист пясък. Тя е с дължина 4-5 км и със средна широчина от 50-80 м. Морето е чисто и спокойно с плавно снишаващо се пясъчно дъно. Св. Константин е особено подходящ за тих семеен отдих, въпреки че близостта до Варна и Слънчев ден (10 км) позволяват и по-динамичен живот. Съседството на двореца Евксиноград подсказва за възможностите за развитие на културен и екотуризъм. Красивата резиденция на българските политици граничи на изток с курорта и е истинска туристическа атракция. Паркът около двореца е на самия морски бряг, на половината път от Варна и курорта Златни пясъци.
За да се почувства духът на региона, трябва да се опознае неговата история. Изграждането на Св. Константин започва през 1908г. в околностите на женския манастир “Св.св. Константин и Елена”. Според предания манастирът е построен от група монаси през XIV-XVI век. Те потърсили убежище от турските набези в девствената гора, която обгражда днес летовището. Открили икона на двамата светци и решили да построят малък манастир в близост до аязмо, от което извирала лековита вода. Той е съграден от тежък ломен камък, запазен и до днес в добро състояние. Манастирът на три пъти е реконструиран - за последно през 1973 г. Носи се и до днес славата на чудотворната сила на аязмото, а лековитата водата се използва за кръщенета, водосвети и богослужения. Светата обител представлява интерес за туристите както от архитектурна, така и от етнографска гледна точка. Колоритната панорама на крайбрежието е допълнителна бонификация към красивия и лечебен курортен център.