Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Аладжа Манастир

Аладжа манастир е най-известната скална обител по българското Черноморие, останала от времето на Първото българско царство (681-1018 г.) Намира се сред красива горска местност, на около 17 км от Варна.

Името Аладжа е от турски произход и означава шарен, многоцветен. Аладжа манастир е един от многото скални манастири от Средновековието, открити в североизточна България. Свързват появата му с разпространеното във Византия и България учение за божествената енергия - исихазъм. Монашеските килии и параклисът са разположени в група естествени пещери, образувани в меката варовикова скала. Манастирските помещения са на две нива, издълбани в отвесен скален масив. И днес във високите почти 40 метрови скали ясно се различат отделните помещения на манастирския комплекс: храм, параклис, специална църква за молитви, гробница, кухня, трапезария, монашески килии и общи помещения. Всички те са разположени на две естествени тераси, намиращи се една над друга.
В източната част на първото ниво е входът, а в най-отдалечения край се намира гробницата. Вляво от входа са изсечените в скалите стълби, които водят към вътрешен коридор, кухня и шест монашески килии. На запад, коридорът достига до тесен проход, който води до манастирската църква. Вторият етаж е естествено издълбан в скалата и в източния му край е параклисът - над входа и гробницата. В миналото храмът е бил богато изрисуван със стенописи, които са станали причина манастирът да бъде наречен "аладжа"(пъстър, многоцветен). За съжаление повечето са унищожени.
Манастирът е бил особено активен през Второто българско царство и първите векове на турското робство. По-късно, през XIII-ХIV в., Аладжа манастир и Катакомбите стават част от по-голям монашески комплекс. Катакомбите са група пещери разположени на 600-700 м западно от манастира. Откритите в тях находки - керамика, монети, графити и т.н., свидетелстват, че пещерите са обитавани през раннохристианската епоха (IV-VIв.). Аладжа манастир прекратил активното си съществуване през XVII - XVIII в. От 1906г. манастирът функционира като музеен и туристически обект. Обявен е за народна старина и за национален паметник на културата. Намира се в прекрасната местност Узун кум, дълга около 2 км, която предлага великолепни възможности за лечение, благодарение на близостта на морето, хубавата гора и уникалния климат.