Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Двореца Балчик

Дворецът край Балчик привлича с уникалната ботаническа градина, с живописната природа и великолепна архитектура. Паркът и имението са сгушени между три стръмни бряга в красива низина, която опира

до морето. Романтиката се засилва смесването на стилове, религии, срещане на култури и растения от цял свят.
През 1924 г. кралица на Румъния Мария посещава това омайно кътче от българското крайбрежие, което я омагьосва с красотата си. Сред вековни дървета, виещи се храсти, лазурното море се гушели полуразрушени воденици и каменни чешмички, които подсилвали красотата на пейзажа. Построеният летен дворец от италиянските архитекти-строители Августино и Америго днес е атракция за туристите на града. Цветарят Жул Жани от Швейцария положил началото на неотразимия растителен рай, който обгражда двореца. Влиза се през вход, наподобяващ триумфална арка. В двуетажната еркерна постройка с кух долен етаж била стражата. От двете страни в каменните стени са издълбаните ниши за караула. Под арката в специално корито течала река и започва сенчеста алея с два реда тополи, водеща до "Моста на въздишките", напомнящ едноименния мост във Венеция. Там реката се спуска в деветметрова пропаст.
Паркът и дворецът са разположени върху спускащи се към морето девет тераси - всяка, от които има свой облик и същевременно е част от останалите. Свързвани са с тесни, криволичещи каменни стълбички, а на закътани от хорските очи мяста има поставени каменни скамейки на всяка площадка, откриващи превъзходен панорамен изглед. По каменно стълбище се стига до едно от най-високите места на имението, където е съградена вила Сюита. Издържана в мавритански стил върху равна площадка, тя е заобиколена с множество цветни лехи, храсти и дървета. Както из целия парк и тук на специални места са поставени стари делви, надгробни християнски плочи, надписи на арабски език, римски гербове. Желанието на кралицата била да обедини религиите чрез бахайската вяра. Това проличава и в композицията на самия дворец. "Тихото гнездо"е триетажно здание в ориенталски стил, издигнато на три последователни тераси, до самия бряг на морето. Сградата е с минаре, но има кубе на православен храм. Алея води до друг Мост на въздишките, но под него реката е успокоената, идваща от водопада. На отсрещния стръмен бряг, забулена в зеленина едругата уникална в архитектурно отношение вила Принц Николай. Покрай реставрираните воденици се преминава на отсрещния бряг, от където започва пъстра градина, която е като кът от рая. По няколко стъпала се слиза в каменния гроб на Мария, откъдето може да се обхване с поглед целия парк, хълмовете и безбрежното море. На надгробния кръст, донесен от Бесарабия, е описан накратко живота на Мария. На отделна тераса е Римската баня, разположена сред прекрасна градина, украсена с делви, каменни вази, водоскоци и басейнчета. По стените й са изписани религиозни мотиви. До Гетсиманската градина има малък параклис, изграден от балчишки камък, чешма и надгробни камъни. Църквната обител е еднокорабна сграда, а на входа й е изографисана ктиторката Мария. Стръмни стълби отвеждат до"Градината на Аллах", осеяна с ярки цветя и колекция от всевъзможни кактуси, старинни делви, водни каскади. На изхода на градината се минава през параклисче, на чиято стена са изобразени младенеца Исус и Дева Мария. От двореца лъха спокойствие, романтика, красота. В парка са събрани цветя, храсти и дървета от Черноморието, Азия, Тихия океан. През 1955 година на територията на бившата лятна резиденция е изградена Ботаническа градина, която е туристически обект с международна известност. На площ от 65 дка са разположени растителни видове от цял свят. Атракция е колекцията от едроразмерни кактуси на 1 дка площ, която е втората по рода си в Европа, след тази в Монако. В градината има екзотични и редки растения, над 2000 растителни вида, принадлежащи към 85 семейства и над 800 рода с невероятно разнообразие от цветове и форми.
Дворецът и Ботаническата градина са любимо място за отдих за жителите на Балчик, притегателен център за културен туризъм за гостите на града. Дворецът е средище за множество културни събития - музикални вечери, пленери, художествени изложби. Тук се провеждат делови срещи, а покоите на бившата кралска резиденция са отворени за туристите. За днешния посетител на ландшафтния музей и Двореца екскурзията из неговите потайности е истинско приключение.