Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Резерват Силистар

Защитената местност Силистар се намира в най-южната част на нашето Черноморие, където е една от най-добре запазените стари горски екосистеми. Разположена е в непосредствена близост до с. Резово (на 15 км южно от

Ахтопол и на 12 км от Синеморец). Защитени са брегът с интересните скали, пясъчната ивица и специфичната растителност, както и старинното селище в местността Силистарски юрт. Силистар е част от най-голямата защитена територия в България - природен парк Странджа, който в този участък се потапя в Черно море. Зелените гори достигат до самия бряг и до златистите пясъци. Разнообразието на растителността е удивително, като типични видове, определящи облика на местността, са дъбовите гори от източен горун, благун, лъжник и цер.
Защитената местност Силистар има богата и разнообразна фауна. Тук се срещат елени, диви свине, чакали, патици, гъски, бекаси. Присъствието на десетки видове птици се обуславя от преминаващия големия миграционен път Via Pontica.
Нос Силистар е разположен в най-слънчевата част на българското Черноморие и предлага уникално съчетание на море, планина и река с екзотична растителност. Той е част от мрежата защитени територии, опазващи уникалната странджанска природа. Намира се в една от седемте влажни зони в страната, която е с континентално значение. Природоклиматичните дадености се допълват от културно-историческите. Интересните скални форми и археологически обекти очароват посетителите със своето величие и мистичност.