Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Река Велека

Река Велека се намира в най-южната и слънчева част от българското Черноморие. Извира в Турция близо до българската граница и се влива в Черно море в живописна защитена местност до Синеморец.

Река Велека е най-дългата странджанска река - 147 км и прорязва най-голямата защитена територия в България - природен парк Странджа. Устието на реката е защитена местност и оформя един от най-очарователните плажове. В него са открити фрагменти от V в. пр.н.е. и от Средновековието, останки от древен кораб, има тракийски надгробни могили и малка крепост. Девствената красота на този природен оазис се подсилва от многобройните надгробни могили по поречието на Велека, древни римски пътища, автентичните къщи на околните села, древните "манастирчета", построени при лечебни изворчета.
Велека е красива екологично чиста река, привличаща туристи, летовници, еколози, етнографи, които навлизат все по-дълбоко в дебрите на планината. Множеството екопътеки край нейните брегове предлагат великолепни условия за речен, планински и културен туризъм. Тя прорязва сърцето на уникален природен резерват. Велека е река с добре съхранена стара горска екосистема. Разположена е в биосферен резерват, което прави климата топъл, а районът е с най-много слънчеви дни в годината за страната. Ихтиофауната включва множество сладководни и проходни риби, някои вписани в световната Червена книга. Преминаващият над Странджа и Велека миграционен път Via Pontica обуславя богатството от десетки видове птици. Разнообразието на растителността е удивително. Обгърната от зелени гори, реката пресича през една от седемте влажни зони в страната, която е с континентално значение. Велека протича през мрежа от защитени територии, природни забележителности и резервати, между които и най-старият природен резерват в нашата страна Силикосия. Около нея са разположени интересните археологически обекти, които очароват туристите със своето величие и мистичност: долмени, тракийски светилища, жертвеници, мегалитни гробници, надгробни могили, некрополи, които са безмълвни свидетели на събития отпреди хилядолетия по тези земи. Гъмжащите от дивеч и редки птици дъбови и букови гори, кристалните води на Велека са предпочитано място за отдих. Любителите на риболова са привлечени от богатата на риба река Велека, а разходката с лодка и кану, екомаршрутите, барбекюта на открито и рибна фиеста в дебрите на Национален парк Странджа оставят незабравим спомен. По неповторим начин тук се комбинират жаркото морско слънце, със свежата прохлада на Странджа, гъмжащите от дивеч и редки птици дъбови и букови гори на планината. Красивата природа, зрелищните пейзажи, кристалната вода, уникалната флора и фауна правят Велека уникална природна забележителност.