Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Между Бургас и Приморско протича дивно красивата река Ропотамо

Между Бургас и Приморско протича дивно красивата река Ропотамо. Извира от Странджа планина край село Босна и се влива в Черно море до нос Св. Димитър. Съхранила е уникалната българска природа,

редки растителни и животински видове, древни културни и исторически паметници. Реката е дълга 50 км и е изключително живописна по цялото си поречие. В първите километри Ропотамо е сладководна, но после става солена. През някои сезони водите на Ропотамо са мътни и тъмнокафяви. Специфичният цвят придава червеният планктон. Бреговете на Ропотамо са екзотични и великолепни. Обрасла с лонгозни гори, обвита с лиани реката има приказен вид. Ропотамо е обявен за резерват през 1940 г. Днес площта му е достигнала 1001 хектара и в него влизат няколко малки, съществуващи преди това, резервати като: Морски пелин, Водните лилии, Змийския остров (остров Св.Тома), блатото Аркутино. Природният парк е създаден през 1992 г.с цел да съхрани уникалните растителни и животински видове, които обхващат долното течение на реката. В района на Ропотамо ловът и риболовът са абсолютно забранени.
Най-лесният начин да се полюбувате на райското кътче е разходката с лодка по един от 4-те маршрута от моста до устието на реката. Руини от древни тракийски селища, запазени в местностите Конският извор и Беглик таш (жертвени камъни на тракийски светилища), подсказват от отминали епохи. От тогава е и възвишението Бурхама - най-високата точка в района. От тук може да се отиде до залива “Св. Параскева”, където е имало средновековен параклис със същото име. Предвижда се възстановяването му. В устието на Ропотамо някога е имало рибарско селище, изчезнало вследствие на пиратски набези. По-късно районът е бил убежище на хайдути и според легенда, прочутият Вълчан войвода е скрил съкровището си в местността Калето (Вълчаново кале). Това е крепост от ранножелязната епоха около забележителното скално образувание Лъвската глава. Атрактивният връх се вижда от пътя и от брега на реката. Скалата наподобява главата на гигантски лъв, охраняващ чудния природен феномен. Огромната естествена каменна структура привлича погледа на туристите. Легендата разказва, че на върха на скалата има дълбок 30-метров кладенец, където е затрупано златно съкровище. Иманяри постоянно търсят имането в скалите, но според местните жители горе има руини от стара постройка и каменни гюлета с еднакви размери. Предполага се, че са използвани като катапулт за отблъскване на нежелани посетители.
Гората около река Ропотамо е богата на дивеч и редки растителни видове. Наблюдават се водни костенурки, различни водоплаващи птици като чапли, рибарки, корморани. Маршрутът Калдъръм Гечит ( резервата Вельов вир) по един от ръкавите на Ропотамо отвежда до царството от цъфтящи водни лилии. От защитените птици се наблюдават корморани, сивата и бялата чапла, водният бик, речните рибарки, дъждосвирците и др. пернати. В резервата се срещат сърни, елени, чакали, жълтогуша и сива водна змия, три вида костенурки, достигащи до 35 см. Рибата е морска - кефал, бельовица, илария и попчета. Причудливите скалните форми и широки пясъчни ивици с дюни допълват живописния пейзаж на природния парк. Природата е съхранила високи широколистни дървета и ниска храстова растителност, лиановидни растения, различни животински видове и птици.
При вливането на Ропотамо в Черно море се образува живописен лиман. Природният парк включва резервата Аркутино, който е блато-лагуна. Разположено е на около 2, 5 км северозападно от устието на Ропотамо и е пресноводно. Понякога пресъхва при голяма суша и затова растителността му е типично хигрофитна - тръстика, папур, водни лилии. Друг резерват по Ропотамо е Морски пелин, където се опазва лечебното растение морски пелин. Резерватът остров Свети Тома е скалист и безводен с изобилие от кактуси, птици и змии. Намира се в залива Алепу, близо до брега. Площта му е 12 дка, а височината - 13 м. Кръстен е на свети Тома, на когото е имало параклис. Резерватът е известен и като Змийския остров, заради многото влечуги. Той е единственото находище у нас на диви кактуси. Легенда разказва, че от незапомнени времена островът бил пиратско свърталище. Тук корсарите заравяли заграбените съкровища в скалите по брега. Резерватът Свети Тома е буферна зона с площ 707,7 ха, в която е включена и природната забележителност Маслен нос. Това е най-източната точка на Странджа и трети по големина нос по българското крайбрежие. Стръмните му склонове го правят недостъпен. В миналото е имал лошата слава на лобно място на много кораби, които се разбивали в острите му скали. Тъй като товарът на повечето галери били амфори със зехтин, районът е наречен Маслен нос.
Единственото място по бреговете, където има прясна вода и Царското кладенче.