Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Легендарният нoс Калиакра е едно от дивните места

Легендарният нoс Калиакра е едно от дивните места по българското Черноморие. Резерватът е разположен на 60 км североизточно от Варна. Създаден е върху площ от 688 ха през 1960 г., той е разширен през 1980 г., с цел опазване на характерната степна растителност,

обиталищата на белокорместия тюлен (тюлен-монах) и някои видове птици. Тюленът-монах живее единствено по черноморските брегове. Освен в тази част на страната това застрашено от изчезване животно обитава и Маслен нос (5 км от Приморско). Днес нос Калиакра е красив природен резерват, където могат да се видят рядко срещани животни тюлени и делфини, корморани и т.н. Със своите кристални води, изключителен растителен и животински свят, подводни пещери и бурно историческо минало, това е едно уникално място за гмуркане, за еко и културен туризъм.
Ограничен от отвесни пурпурни скали, нос Калиакра се врязва с двукилометров клин навътре в морето и затваря огромен подковообразен залив, защитен от северните и източните ветрове. Клифовият бряг е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу към морето. Множеството пещери, ниши, подмоли, подводни скали са резултат на силната абразия. На територията на резервата се срещат ендемични растителни видове като малката перуника, теснолистния божур, хибридния мак, коило, клинавчета и др. Има и редица исторически забележителности. Запазени са архитектурни останки от крепостни стени, средновековни църкви, римска баня, водопровод, гробница, обществени сгради. На нос Калиакра се е намирал тракийският град Тиризис, като крепостта продължава да съществува през византийския период и по време на българска държава. Името на местността се променя през вековете – Тетрасиада, Акре и Калиакра. Означава “красив нос”, заради червеният цвят на скалите. Според местна легенда кръвта на защитниците на крепостта, построена тук през IV в. пр н.е. се е пропила в скалите и ги обагря. През средновековието е използвана за мюсюлмански духовен център. Останки от древните селища са изложени в археологически музей, направен в една от пещерите.
В началото на Калиакра се издига обелиск, наречен “Портата на 40 девици”. Свързан е с легендата за 40 български девойки, които завързват косите си и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. На самия край на носа има параклис, реставриран през 1993 г., носещ името на св. Никола и символизиращ неговия гроб. Легендата разказва, че Никола се стремял да избяга от преследващите го турците. Земята под краката му се разтягала, но напразно. Бил заловен и убит. Друга легенда е свързана с пълководеца на Александър Велики - Лизимах. След смъртта на Александър през 332 г. пр.н.е., той заграбва царско съкровище и отплава за нос Калиакра. Скрива го в лабиринта от пещери, намиращ се под носа, но всесилните богове го наказват и изпращат страшна буря. Целият флот на Лизимах потъва в морските дълбини до нос Калиакра.
На нос Калиакра се преплитат легенди и реални исторически събития. Уникалният природен резерват привлича туристите с девствената си природа, с красивия пейзаж и с атрактивните възможности за пълноценен отдих.