Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Нос Шабла е уникална мозайка от природни, туристически и археологически обекти

Районът на Шабла е уникална мозайка от природни, туристически и археологически обекти. На нос Шабла се намира най-старият фар на Черно море, построен през 1856 по френски проект. До него има рибарското селище, построено на мястото на древен пристанищен град от II в. пр.н.е. Останките на Византийска крепост от IV в.,

намерени при разкопките, са изложени в културния дом на Шабла. Между нос Шабла и Крапец са разположени километри от непокътнати плажове и ронливи брегове в охра.
Освен с живописна гледка, носът привлича туристи с богата фауна и с уникалната флора. Оттук минава Via Pontica, един от основните пътища на мигриращите птици в Европа. В непосредствена близост е прочутото Шабленско езеро (на северозапад от рибарското селище, близо до къмпинг "Добруджа"). То обединява двете крайбрежни езера Езерец и Шабла, отделени от морето със стометрова пясъчна ивица. Те са свързани с изкуствен канали и влизат в границата на зищитената територия от 510 ха. Шабленското езеро е включено в списъка на орнитологично важните места в Европа, защитени от Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони. То и близкото Дуранкулашко езеро са от международно значение, тъй като са важни зимовища на много птици. Тук живеят над 80 вида защитени птици, между които голям воден бик, морски дъждосвирец, белоока потапница, тръстиков блатар, няколко вида патици, бърнета, гмурци, чапли, лебеди. В езерата до нос Шабла има богато разнообразие от риба (сом, гол шаран, див шаран, щука, платика, толстолоб, костур, белица, бял амур, бяла риба), регионът е убежище и на редица застрашени растителни видове - режещ кладиум, бърдуче и бяла водна роза.
До нос Шабла се намира най-източната точка на България (с географски координати - северна ширина 43°32' и източна дължина 28°36'). Красивата природа прави местността природна зебележителност, почти недокосната от човешка ръка. От нос Калиакра до румънския нос Сиврибурун няма удобни заливи за пристанище. Брегът е отвесен, скалист, с подводни рифове и е коварен за мореплавателите. Още от антично време нос Шабла е бил истинско гробище на кораби и често бурите изхвърляли на брега останките от потънали морски съдове. В миналото в Шабленско имало пирати, които с лъжливи огньове примамвали корабите. Сега туристите идват сами, омагьосани от прекрасни условия за летен отдих, за еко туризъм, за лов и калолечение в Шабленската тузла.