Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

На границата между Шабла и Каварна е местността Яйлата

На границата между Шабла и Каварна в местността Яйлата са открити най-старите жилища. Ползвани 5 хилядолетия пр. н.е. в тях са намерени находки от енеолитни хора. Природният исторически резерват Яйлата се намира на 2 км южно от с. Камен бряг,

в близост до Русалка-Елит и Нос Калиакра. В националния археологически резерват са съхранени редки растителни видове, многобройни представители на пернатия свят и археологически паметници от 7 хилядолетия. Това уникално място съчетава древни останки с природни дадености. Живописните пещери и малките закътани плажове с кристално чиста вода, в която играят семейства делфини, създават неповторима атмосфера. Над резервата преминава Понтийския път на птиците - срещат се 178 вида гнездящи и прелетни птици.
В Яйлата прирородните забележителности се допълват от исторически. В археологичния резерват се намира "пещерен град", включващ над 101 пещери - жилища (единични и групирани в комплекси), заселени от дълбока древност. Запазени от античността са светилище, каменни оръдия на труда, жертвени камъни, винарни, четири некропола, скални гробници, вкопани в каменния масив. В Яйлата откриваме следи от скитите и от техен култ към природните стихии. Открити са тракийски некропол, гробници, над 100 природни пещери, на всяка от трите тераси. По стените на личат прабългарски знаци, руни, кръстове и каменни икони. Добре запазена и частично реставрирана е Средновековна крепост от V-VI в. от н. е., части от ранновизантийската крепостна стена, антични винарни, скален манастир "Св.св. Константин и Елена". През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс от монаси-отшелници. Регионът е естествено местообитание на дивата лоза и тук има доказателство за възникването на винарството.
Яйлата представлява приморска тераса, отделена от Добружанското плато с 50-60 метрови скални масиви. На територията на резервата откриваме многобройни паметници, обхващащи различни исторически епохи. В залива са намерени котви от бронзовата епоха. Сред най-значимите забележителности на резервата е скалният манастир, който представлява голяма пещера с три отделения. Картографиран е още от братя Шкорпил. В пещерните обители има множество руни и знаци. Любопитната е и скалната четириъгълна вдлъбната ниша над морето, която е недостъпна отгоре и отдолу. Формата й наподобява олтар. Учените предполагат, че тук се е провеждал инициационен ритуал - за приемане на младите в света на възрастните. В северния край на Яйлата, горе на платото, има некропол от скитски гробници. Тук е открито типично светилище на слънцето - няколко дълги стъпала водят към тераса, в която е изсечен квадратен олтар и е издълбан улей в скалата. Учените предполагат, че поклонниците се изкачвали най-горе и пред лъчите на изгряващото слънце се молели своето божество, а по стичащата се течност (кръв, вино или друга свещена течност) са гадаели бъдещето и разбирали волята на боговете. Траколозите наричат този култ "орфическа мистерия", тъй като на Яйлата четирите стихии си дават среща: твърдите камъни, морските вълни, огненото слънце и нестихващият вятър.