Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Ахтопол "Градът на щастието"

"Градът на щастието"се намира на скалист полуостров в подножието на Странджа, в близост до турската граница. Морският курорт е в близост до последното черноморско селище Синеморец и е дистанциран на 87 км от Бургас.

В Ахтопол слънчевите дни са повече, а температурата на водата е по-висока (около25оC) в сравнение с останалите ни курорти. Плажната ивица, покрита със ситен пясък, е 2 км и предлага всички условия за ползотворен отдих. Южното градче е предпочитано място за почивка от семейства и хора, търсещи спокойствие, за туристи с ограничен бюджет. В Ахтопол има много почивни станции, хотели, частни квартири и къмпинг. Любителите на водолазния спорт, на риболова, на културния и на екотуризма са привлечени от условията, които предлага. До Ахтопол е известното с подводните рифове и вдлъбнати с. Варвара (3 км), устието на красивата река Велека (5 км), биосферният резерват "Лопушна" и резерват "Силикосия". Атрактивно за туристите е село Кости, със своите стари къщи и нестинарски танци.
Богато историческо минало на Ахтопол е обвито с легенди. Разказва се, че Аполон - син на Зевз, се влюбил в красива жена. Родили им се три прелестни дъщери - Агато, Сиза и Виза, които Зевс изгонил от Олимп към далечния Евскинтски понт (Черно море). Там те основали свои градове. Селището на Агато е Агатополис (“Град на щастието”). Римляните нарекли селището Peronticus, а византийският владетел Агатон го възкресил и прекръстил Agatopolis. Турците го преименували на Ахтенболу в ХIV в. И до ден-днешен "градът на щастието"е пристан за влюбените двойки, които прекарват тук медения си месец. За древния град държава днес намираме интересни сведения в археологическия музей. Запазени са части от градските стени, стенопис, изобразяващ формирането на българската държава. Сведенията за Авлеутейхос датират от II в. от н.е., който е възникнал на мястото на по-ранно тракийско селище. Интерес за туристите представляват църквата "Възнесение" от 1776, манастирът "Св. Яни" и чешма с изображение на тракийски конник.