Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Царево е прекрасно място за активен спорт

Слънчевата южна перла на нашето Черноморие предлага уникално съчетание на море, планина и реки с екзотична растителност. Обявен за климатичен морски курорт с национално значение през 1967 г.,

Царево е прекрасно място за активен спорт, за отдих сред живописната природата и за плаж. Разположен на 60 км южно от Бургас, на два полуострова и три живописни залива, градът предоставя разнообразни възможности за ловен, еко- и яхт туризъм. Тук се намира първото международно пристанище откъм южната граница на България. Старата част на града, с живописни криволичещи улички, е на южния полуостров, където са издигнати уютни хотелчета. Туристическа атракция са античните къщи от Възрожденската епоха, средновековното селище в квартал Василико, останките от пиратска крепост на нос Кастро и гръцкото училище. Сред забележителностите на града е църквата "Св. Успение Богородично", построена през 1810 г. Тя е издигната върху по-стара християнска обител, за което говорят запазените икони, рисувани от древни иконописци като Йоан Зограф (1797 г.), Димитър Зограф (1835г.), Тодор Зограф (1850г.) и др. Едни ще предпочетат разходката в Морската градина, а други да узнаят повече за Царево, който се споменава още през ХІІ в. от арабския географ Идриси. В древността градът се е казвал Василико, а през ХV-ХVІ в. Василикоз, когато е бил важно пристанище, спомогнало за стопанското развитие на целия Странджански край.
Царево разполага с три плажа и с два екзотични къмпинга - “Българка” и “Нестинарка”. В близост до курорта, с уникални бели скали, които опасват полуострова, е най-старият природен резерват "Силкосия", датиращ от 1933 г. Уникалната странджанска природа привлича туристите в комплекса “Ропотамо", в осемте резервата и многото природни забележителности (”Попови скали”, "Силистар”, устието на Велека, къмпинг “Оазис”). Тук протича най-дългата странджанска река Велека (147 км), която предоставя допълнителни възможности за незабравими и разнообразени преживявания.