Банер
Климатичен курорт и център за младежки туризъм, Приморско

Климатичен курорт и център за младежки туризъм, Приморско се намира в югоизточното Черноморие - на 6 км от Китен и 52 км от Бургас. Курортът е малък рай за туристите, уникален с разнообразието и красотата си.

Известен е с привлекателните пясъчни плажове - най-дългите и красиви в региона. Северно се намира комплексът Дюни, плажовете Алепу и Аркутино. Общата площ на плажовете е 1045 хил. кв. м, от които повече от половината са защитени дюни и плажове. Полегнал на вдаден нос между залива Стамополо и Дяволския залив, Приморско представлява парк с много алеи и стара дъбова гора. Релефът е хълмист, разчленен от живописните речни долини и разнообразни брегови форми. Курортът привлича младите курортисти с множеството дискотеки и заведения, всевъзможни клубове, ресторанти и места за развлечения. Разполага с комфортни хотели, почивни домове, къмпинги, частни квартири, лагери за младежи и студенти. Двата просторни плажа (Южния и Северния) са с чист и фин пясък, обградени са с живописни дюни и предлагат много атракции за курортистите: водни колела, сърфове, делтапланери, джетове, разходки с лодки, яхти, "банан". Освен летен театър, в курорта функционира спортен комлекс с тенис кортове, тенис зала, стадион, басейни , условия за конна езда, волейболни, баскетболни и хандбални игрища, който предлага великолепни условия за активна почивка.
Недалеч от Приморско е устието на река Ропотамо, която природен парк. В него се намират влажните зони и защитените територии Аркутино, Водни лилии, Морски пелин, блатото Стамопуло, скалните феномени “Лъвска глава “ и “Змейова къща”. Малко по-далеч е Маслен нос, чийто скалист профил и високите отвеси към морето дават чудесна гледка. Във фиордите и между скалите има малки тихи заливчета, посипани с раковини и миди. Интерес за туристите са Дяволската река и блато, които образуват залив с лиманни белези, тресавища, обрасли с тръстика, папур и саз. Мястото е благоприятно за риболов. Ежегодно в Приморско се провеждат републикански и международни турнири по подводен риболов. Приморско е построено на мястото на старо село, наричано Ченгер и Кюприя. Туристите могат да посетят старата църква "Св. св. Кирил и Методи", параклиса "Св.св. Константин и Елена" и крепостите “Азине” и “Урдувиза”.