Банер
Най-старият черноморски град Созопол

Най-старият черноморски град Созопол е разположен 34 км южно от Бургас на живописен скалист полуостров. Разходка по тесните калдъръмени улички на стария град пренася в отминали векове.

При всяка копка тук се появява старина. Първите заселници по тези земи са траките. През VII в.пр.н.е. селището става гръцка колония, кръстена на бога Аполон. През 610 г. пр. н. е. милетски гърци съградили Аполония, която процъфтява като посредник между гръцкия свят и тракийски племена. Сега Созопол съчетава по уникален начин живописна природа, старинност и културна атрактивност. Той е модерен курорт, който привлича туристите с великолепните условия за отдих, с многохилядната си история, с колоритния и богат на събития културен живот. Созопол е разположен до уникалния природен резерват Ропотамо, тук се намират и едни от най-живописните плажове по Черноморието. Трите плажа с фин пясък и автентичните възрожденски къщи, датиращи от XIX в., са част от неповторимия облик на курортния град. Романтичното рибарско селище през лятото става притегателно място за творци от страната и света.
Особен интерес с характерната си архитектура представляват созополските възрожденски къщи. По крайморските улици “Морски скали” и “Милет” са разположени малки и уютни ресторантчета, където могат да се опитат различни морски деликатеси и да се насладите на невероятна гледка. В началото на септември в Созопол се провеждат празниците на изкуствата Аполония. Най-хубавият плаж в района е при ваканционно селище Дюни, на 6 км от града. Крайбрежният път минава покрай блатото Аркутино и резервата по река Ропотамо. Съвсем наблизо е и известният Змийски остров и курортното селище Черноморец, което граничи с къмпинг Градина. Множеството къмпинги, хубавите плажове, природният парк Ропотамо превръщат Созопол в място за екологичен и културен туризъм. Туристически корабчета плават от морето по река Ропотамо сред водни лилии, ириси и пълзящи лиани. В която и точка на Созопол да застанете, морската шир се вижда от всички страни.
Три плажа, препълнени с атракции, очакват гостите. В новата част на Созопол е хубавият плаж, разположен на източната част на нос Харманите. Предлагат се всички удобства за практикуване на водни спортове, а водна пързалка, джетове, водни колела, парашути, водни ски правят пребиваването на плажа по-интересно. Стотиците туристи могат да отседнат освен в града и в околните къмпинги - Каваците, Смокиня, Веселие, Златна рибка, Градина. Изборът на плажове също е голям - плаж при парк Росенец, плаж Вромос, при къмпинг Черноморец, Републикански плаж, плаж Дюни, Каваците, Алепу , Харманите, Централен плаж на гр. Созопол. Навсякъде пясъкът е ситен, морето лазурно. По Черноморието има много селища за летуване, но Созопол е предпочитан и заради старините и разнообразната културна програма. Тук са запазени няколко действащи стари черкви: "Св. Богородица"(XVIIв.), "Св. Зосим" (в Морската градина), "Св. Кирил и Методий", "Св. вмч. Георги" в Стария град и параклисите: "Св. Димитър", "Св. Марина", "Св. Никола", "Св. Атанас", "Възрождение Христово" в стария и "Света Петка" - в новия град. Богато е и наследството от култови сгради - черкви, манастири, параклиси: черквата “Св. Георги” (1867 г.), черквата на нос Атия и много други.
Созопол е град с много забележителности, датиращи от дълбока древност. Сред тях е известната църквата "Света Богородица", която се намира в старата част на града. Тя датира от XVII в. и е построена наполовина под земята, поради страха на българите от турските завоеватели. Друга известна забележителност е Археологическия музей. В него е представена богата колекция от амфори, каменни котви и модели на кораби, използвани от финикийци, гърци и други антични народи, с които Созопол е имал тесни взимоотношения. Созопол е уникален музей от световен мащаб, разкриващ развитието на най-забележителните човешки цивилизации. В градската му структура се наблюдава вековно напластяване, унаследяване и приемственост на различни култури. С особено значение днес са античният и средновековен християнски комплекс, който се намира в центъра на Созопол. Впечатляват крепостните стени и архитектурният резерват, включващ повече от 1180 възрожденски къщи, историческите и мемориални паметници. Сред забележителностите са параклисът "Св. Зосим" и манастирът “Св. Йоан Предтеча”.