Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Бургас прераства във втория областен център на българското Черноморие

Бургас е четвъртият по големина град в България. През последния век малкото морско селище прераства във втория областен център на българското Черноморие.

Разположен е в най-западната точка на Бургаския залив на 390 км източно от София. Обграден е от Бургаското езеро, Атанасовското езеро и Мандренско езеро, където гнездят редки птици. Най-голямото българско морско пристанище е Порт Бургас. Градът е застроен върху четири тераси с височина 2-3 м. Климатът в Бургас е благоприятен, а плажът е с характерните тъмни черни пясъци, които имат лечебен ефект.
Бургас е наследник на малкия римски град - военна колония Деултум. Първите жители са траките. През Средновековието тук се издига крепостта Пиргос, използвана като наблюдателна кула. По-късно селището е преименувано на Девелт. Построен е лечебен център, тъй като многобройните минерални извори са характерни за района. Едва през XVII в. получава настоящото си име - първоначално Ахело Бургас, а след Освобождението само Бургас. Малкото градче бързо се разраства и се превръща в център на Южното Черноморие и в град с развита индустрия.
Приятна атракция за туристите е Историческият музей, който притежава богата колекция от експонати от древните колонии по Черноморието. Художествената галерия привлича с творбите на български и чуждестранни творци, а Етнографският музей предлага колекции от кукерски маски, народни носии и предмети на бита. Експозиции за геоложките характеристики на земята, флората и фауната са изложени в Природонаучния музей. Интерес за туристите е красивата Морска градина, изпълнена с цветни лехи, дървета и скулптури, катедралата "Св.св. Кирил и Методий" с уникални фрески и дървен олтар. Заслужават да се видят Арменската църква, Католическата катедрала, църквата "Св. Дева Мария" и църквата "Св. Иван Рилски". Градът предлага на гостите си богат културен живот. Филхармонията, Операта, Драматичният и Куклен театър са действащи през целия сезон. Традиционни са Дни на класическата немска и австрийска музика, Международният театрален фестивал, Фестивал на оперната и класическата музика, Международен фолклорен фестивал, Седмица на Детското изкуство, Конкурс за забавна песен “Бургас и морето”, Международен турнир по спортни танци. Съчетанието на море, на пълноценен културен живот и колорит превръща Бургас в пристан за туристите. В множеството атрактивни заведения, ресторанти и механи се чувства българското гостоприемство, предлагащи незабравими бургаски вечери. Романтиката на морето се усеща на Стария мост – символ на града.
Околностите на Бургас са интересни за природолюбители и еколози, районът предлага отлични условия за развитие на балнеотуризъм. На 20 км е Поморийското езеро, което е заобиколено от солници и балносанаториуми, на 13 км към Айтос са Минералните бани, където има останки от древно римско селище. Старинни крепости и църкви има в близост при с. Крайморие (Пиргос) и остров Св. Анастасия (3 морски мили), а до нос Чокалия е разположен парк Отманли (15 км). Редки и екзотични птици гнездят в Бургаското и Атанасовското езеро. То е дом на много блатни и морски птици, които мигрират от Гибралтар и Босфора, на пеликани, ибиси, чапли. Близките езерата поемат водите на Айтоска река, Русокастренска река, Средецка река и Факийска река.