Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Томина неделя

Цялата седмица след Великден е известна като светла, празна, Томина неделя. Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръстналият Христос се явява на учениците си. Неверният Тома слага пръст в раните на Исус, за да се убеди в неговото възкресение.
На светлата сряда от седмицата се изпълняват два обичая, които в народните представи са насочени към молитвата за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. В Западна България се играе обредното Ладино хоро.

На селското хорище се събират моми, ергени, възрастни жени и мъже. Момите се залавят в кръг и започват с песни хорото като две от тях (едната в кръга, другата отвън) държат кърпа над веригата. Три пъти те разсичат хорото и така се образуват три несключени хора, които отново се сключват. Този път мястото на жените се заема от ергени с прътове в ръце. В Бургаско момите участвуват в една интересна обредна игра ¬Мара Лишанка. Мара-илишанка е кукла, направена от два чехъла - червен и жълт, накичена с бяло було като булка и облечена с мъжка риза. Момиче, което вече е лазарувало и е с живи родители, носи куклата, приготвена в къща, в която не е починало дете и тръгва из селището, придружена от останалите момичета. На място, което също се нарича Мара-илишанка, те се подреждат в два полукръга, като вътрешния се води от момичето, което носи куклата.То застава с нея в дясната си ръка срещу двете вериги, момичета две по две пеят, тя подава куклата на едно от момичетата, а то на следващото, като се редуват от двете вериги. Песента, кяото пеят е всъс следния текст: „Маро лишанко, говедар те либи, ще ли дойдеш да го земнеш? Не ща го, мамо, не ща го...”. Така се изреждат всички участнички, докато куклата отново стигне първото момиче. След това всички минават през селото и при река развалят обредната кукла, топят я във водата, а момичетата мият лицата си. Този обичай се изпълнявал, за да има дъжд и берекет, против град и лоши болести.
На Светли петък, Живоприемни източник. На този ден имен ден празнуват: Живко, Живка. Април църквата четсва Свети Антип. Денеят е обявен за професионален празник на зъболекарите и паметта на Св. Мартин Изповедник. Имен ден празнуват: Мартин, Мартина. В отделни райони на Югозападна България срещу Мартиния събират гребените вкъщи, сключват ги един в друг и ги слагат в един ъгъл на стаята. Смятат, че по този начин връзват устата на вълците и предпазват стоката си. Действието извършват със затворени очи, за да бъдат вълците слепи, когато минават покрай стадото.