Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Работилницата на Дядо Коледа

Легендата за мястото, където Дядо Коледа и неговите джуджета изработват празничните играчки и подаръци за послушните деца се е родила преди 130 години.

В представите на хората от различни националности тя е разположен на Северния полюс.

Там е домът на добрият старец и на работливите джуджетата, подпомагани от Баба Коледа и хвърковатите елени.
През 20-ти век станало обичайно в големите магазини през декември да има „пещера”, където актьор в костюм на Дядо Коледа да раздава подаръци на децата. Това са места с фантастичен вид, в които се спотайват елфи и мимове.

Традицията е започната през 1879 г. в Британия
През 90-те години на века този празничен кът се разпространява в универсалните магазини в Австралия и Америка с цел привличане на клиенти. Първият подобен декор се нарича „Вълшебната коледна страна” и е в Lewis s (Ливърпул) през 1879 г. Жители на цяла Британия посещавали това място, за да видят за първи път Добрия старец. Идеята, започната от Lewis s, се е запазила до днес, като „Пещерата” сега се разполага на огромна площ. Миналата Коледа, когато се честваха 130 години от началото на традицията, домът на Дядо Коледа бе разположен на 930 кв. м.

От Европа към родината на кенгурата
В Аделаида, Южна Австралия, първата „Вълшебна пещера” е подредена през 1896 г. в магазина на Джон Мартин на Ръндъл Стрийт. Ежегодният коледен парад в града, спонсориран от собственици на магазини, се превърнал в първото коледно празнично шествие, по време на което Дядо Коледа е отведен до „Вълшебната пещера”, за да оповести началото на празниците. Честването се подема и от други големи австралийски градове. Това се прави от най-старата верига магазини (1838) на Дейвид Джоунс, която все още функционира под същото име.
Междувременно през 2010 г. годишното коледно шествие в Аделаида навърши 78 години.
Днес големите магазини и търговски центрове във Великобритания все още пресъздават работилницата на Дядо Коледа. По традиция децата получават подарък от Дядо Коледа, когато посетят такава работилница, било то в мола или в малък детски център. Понякога работилниците са безплатни и родителите могат спокойно да оставят децата си да се запознаят с Дядо Коледа и да получат подарък изненада.

Местонахождение на Коледната работилница
През 1897 г. Томас Наст в серия от рисунки разкрива на света, че работилницата на Дядо Коледа се намира на Северния полюс. Не е ясно обаче кой Северен полюс има предвид Наст, тъй като понятието може да се отнася както до Северния полюс чисто географски, така и до магнитния Северен полюс. Същевременно от различни филми и снимки може да се заключи, че Северното сияние е в центъра на Коледната работилница, следователно тя се намира на магнитния Северен полюс в Северна Канада.
Веднъж годишно има влак, който пътува до там – Северният експрес. Съмнително е обаче как всяка зима наново би могла да се построи железопътна линия върху полярния лед. През 1994 г. пилоти от въздушните сили на САЩ докладват, че на географския Северен полюс няма следи от работилница, поне в чисто материалната среда. През същата година канадските пощи обявяват, че Коледната работилница има собствен пощенски код – HO HO HO. През 2004 г. ядрени подводници достигат географския Северен полюс, доказвайки веднъж завинаги, че Работилницата на Дядо Коледа не се намира там.
Затова пък през 1995 година столицата на Лапландия официално е обявена на града на Дядо Коледа и там е построен огромен Санта парк, който поема по 55 000 гости всеки ден.