Банер
Елхата с коледната звезда

Украсата на празника е от изключителна важност. Но едва ли има дом, където да няма улха и на нейния връх да грее звезда.

Как се е родила тази украса?
Коледната звезда всъщност е по-познатият вариант на Витлеемската звезда и е най-популярното украшение за върха на празничното дръвче. Според християнската традиция това е звездата, която оповестила раждането на Исус на Тримата мъдреци и ги насочила по пътя към Витлеем.

Яркото сияние на звездата вдъхновило Влъхвите да потеглят към Йерусалим, след като вече били известени, че във Витлеем ще се роди спасител. Следвайки звездата, те достигнали мястото, където се родил Христос, ознаменували събитието, почели Младенеца и му поднесли дарове.
Звездата е един от традиционните символи на Коледа и се претворява в украсата на елхите, домовете, коледните картички. Тя не е просто украшение, а символ на надеждата, щастието и радостта, който олицетворява чудодейната божествена сила.

Коледната звезда по света
Християните по целия свят познават този символ и традиционно го изобразяват по време на коледните празненства. Модерните астролози обясняват звездата по различни начини. Някои от тях твърдят, че е комета, планета, нова (звезда, която свети много силно за известно време) и какво ли още не. Според друг аргумент Коледната звезда е измислица на автора на Евангелието на Матей. Библейските разкази обаче твърдят, че Тримата Влъхви предприели пътуването си няколко месеца преди раждането на Младенеца.

Направете си сами
Вместо да купувате подобно украшение обаче, можете да си го изработите сами вкъщи.
Освен като завършек на коледното дръвче, звездата се използва и в често изобразяваната сцена на Рождеството. Има и коледни песни, в които се споменават най-различни мотиви, свързани със звездата. Многоцветната звезда на върха на елхата подчертава по уникален начин цялата украса, така че не я забравяйте независимо дали сте се снабдили с естествено или изкуствено дръвче за Коледа.