Банер
Социализирайте детето си

Не всички деца са толкова общителни и оправни, колкото ни се иска. Ако и вашето дете има трудности в общуването и изграждането на приятелства, може би просто то не е от типа на т.нар. лидери. Терминът за такива деца е „аутсайдери” и той далеч не е обиден или подценяващ потенциала на детето, а реално представящ поведението на личността в група.

Голям капацитет в училище

Всеки притежава скрити таланти, включително и вашето дете. За да ги открие, ще трябва да го убедите да се запише в кръжок или на спорт. Ако му е чак толкова трудно да играе с връстници, работа вършат и частните уроци. Може би е добре да вземете учител по някой предмет, по който много да напредне и да стане “капацитет” в училище. Така ще почувства уважението на останалите тийнейджъри и по-лесно ще започне да контактува.

Свободен терен

Създайте благоприятни условия за социализирането на пубера, като например отсъствате от къщи в събота вечер, за да може да покани няколко съученика. Друг вариант е, когато отивате на екскурзия в планината, да предложите да вземете в колата още едно-две деца.

Семейната среда
Като начало трябва да се обърнете към обстановката у дома. Ако нещо не е наред в семейството, един от начините за реакция от страна на детето може да бъде изолиране, затваряне в себе си, депресивни състояния, отчаяние и нежелание за общуване. Детето най-вероятно е убедено, че никой не може да го разбере, да му помогне – без да му се подиграва и да го обижда.
Помнете – това, че детето ви в момента се чувства отхвърлено, не означава, че няма да има успех в живота. Пред него има два пътя - или да се промени с ваша помощ, или ако не успее да преодолее притеснителността и чуждата агресия, да си избере подходяща професия, която му дава поле за самостоятелна изява.

Помогнете му, повярвайте в детето си, за да повярва и то в себе си.