Банер
Дайте шанс на младия началник

Ситуацията, когато началникът е с десетина години по-млад от подчинените си, е доста разпространена. А, имайки предвид, че пенсионната възраст бавно, но сигурно се увеличава, след време това положение ще става по-скоро правило, отколкото изключение.

Повярвайте, че мирно може да се живее и с шефа, който първоначално предизвиква във вас бащинските чувства. Ето как:

Борете се за мир и разбирателство

Вие, като по-опитен човек, със сигурност по-рано ще забележите, ако започва конфликтна ситуация във вашите отношения. Не чакайте младият началник да забележи този момент и да започне да го управлява. Можете да предотвратите проблема още в самото му начало.

Бъдете служител, а не родител

Дори възрастта на вашия началник да е близка до тази на вашите деца, трябва твърдо да запомните, че вие не сте родител на шефа си. Винаги отговаряйте добре на въпросите, свързани с работата ви, давайте предложения и оценки в рамките на вашата компетентност. Но, никога не си позволявайте да правите забележки от рода на: „Моят дългогодишен опит ми подсказва...”. С подобни изказвания ще накарате младия ви шеф да се чувства неадекватно. Няма нужда да подчертавате известния му факт, че имате повече опит в своята работа.

Не се подценявайте и надценявайте

Ако сте сигурни в специфичните си знания и умения, полезни и необходими за изпълнението на вашата работа, кажете го на началника си обективно и непредубедено. Но, ако усещате, че не ви достигат знания в някаква област, не се притеснявайте да помолите за допълнително обучение. Това няма да ви представи като некомпетентен, а напротив, като съвременен и заинтересован в квалификацията си професионалист.

Различни начини за комуникация

В повечето случаи маниерът на комуникация, присъщ на началника, се предава и на неговите подчинени. Можете да имате лични пристрастия да комуникирате по служебни въпроси по телефона или, напротив, да ги обсъждате само при лична среща. Трябва да сте готови да приемете и нови начини на комуникация, които са ежедневие за по-младото поколение – например, електронна поща и скайп.

Бъдете добронамерени

Младият ви началник може да се чувства потиснат от опита и знанията ви. Той може да очаква, че само дебнете момент да забележите някаква негова грешка. Бъдете добронамерени и покажете, че нямате намерение да го злепоставяте нито пред ръководството, нито пред колегите си. Ако изпитвате симпатия към шефа си, не се колебайте да я покажете. Това ще позволи във ваше лице, той да вижда съюзник, а не противник.