Банер
Изгради добра репутация

Със сигурност знаете, че за да направите добра кариера, трябва да бъдете професионалист и да допринасяте за успеха на целия екип. Замисляли ли сте се, че начинът, по който ви възприемат колегите, също оказва голямо влияние върху движението ви по

кариерната стълбичка? Запознайте се с петте начина на поведение, които, според CareerBuilder.com със сигурност развалят репутацията ни.

Тиха вода

Траете ли си, когато началникът ви търси „доброволец”, който да поеме работата на отсъстващ колегата? Помислете добре преди да си затраете. Такава тактика не е добра за вас, защото лишавате себе си от възможността да придобиете нови знания и навици. В същото време, шефът ви, никога вече няма да се сети за вас, когато му трябва сигурен човек в някаква сложна ситуация.

Прекалено големи обещания

Можете да бъдете най-работливият работник в офиса, но ще загубите всичко, ако дори веднъж не сте изпълнили някакво обещание или не сте свършили работата си на време. За съжаление, само една безотговорна стъпка може да ви лиши от доверието на началника ви и повече няма да ви възлага никакви отговорни задачи. Затова, избягвайте да давате прекалено големи обещания.

Знайковци

Не бива да забравяте, че когато представяте идеите си на „задръстените” си колеги прекалено ентусиазирано и праволинейно, можете да създадете впечатлението, че заповядвате, а не изказвате своята гледна точка. Бъдете тактични, когато изказвате своите мисли и уважавайте правото на другите да не се съгласяват с вас. Така ще оставите впечатление на добър професионалист, дори вашата идея да не бъде приета.

Да не се признават грешките

Всякакви опити да се намират оправдания за лошите резултати от работата, винаги изглеждат долни и непрофесионални. Затова, ако сте направили някаква грешка, посрещнете проблема, без да заемате отбранителна позиция. Измислете начин грешката ви да бъде поправена и да не я повтаряте впоследствие.

Клюки

Дръжте се настрана, когато забележите, че из офиса ви циркулират някакви клюки и оплаквания, свързани с работата на фирмата. Разбира се, че няма нищо лошо в това, да се подкрепяте с колегите си, но помнете, че участието ви в дискусии с негативен характер не ви представя в добра светлина пред колеги и началници.