Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Рак или костенурка в работата?

Психолозите разделят кариеристите на два основни типа: „раци” и „костенурки”. Първите стигат най-високата точка в кариера си към 40-годишна възраст, вторите към тази възраст тъкмо набират инерция. За костенурките най-силните години за кариера са на 50-55-годишна възраст и повече.

Раците са борбени и емоционални лидери.

Предпазната черупка за тях, е вярата в своите идеали. Те знаят точно, какъв трябва да бъде светът. Когато раците се разочароват от някаква идея, те задължително намират нов източник за вдъхновение. Те не понасят рутината и цял живот се учат от своите грешки.
Обикновенно кариерата на раците се развива много активно. Още през младите си години те могат да постигнат значителни успехи и да накарат хората да говорят за тях. Сред тях има много представители на творческите професии.
В същото време, професионалният кризис при раците настъпва доста рано и протича много болезнено. Това се случва, защото социалната задача на раците е да творят нови неща и да правят света по-съвършен. Понякога целите се постигат и с цената на живота им.

Костенурките са реалисти.

Идеите ги интересуват само, когато са изложени във вид на бизнес-план. Тях не ги интересуват неща, в успеха на които те не са сигурни. Представителите на тази група упорито усъвършенстват своя професионализъм и придобиват полезни връзки. Костенурките по-рано от раците „порастват”, по-лесно контактуват с околните и лесно приемат правилата на играта.
В началото на своята кариера костенурките дълго работят за своята репутация. Но, когато постигнат успех, могат да се отпуснат.
Социалната задача на костенурките е да пазят създадената структура на света, реда и традициите. Върху техните гърбове се крепи света. Всички революции (в това число и техническите) и глобални проекти се измислят и реализират от раците. Костенурките могат само да финансират и контролират тези процеси. Но, без тяхното участие, нито един проект не може да бъде успешен.

Разбрахте ли вече, кой сте Вие?