Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Как българчетата нарисуваха Баба Марта?

Настъпи астрономическата пролет и с нея времето да обявим резултатите от двата национални конкурса „Нарисувай Баба Марта!“2022 и „Мартеница Хубавица“, в които се включиха над 400 деца от цялата страна. Най-активни бяха участниците от Търговище, следвани от Свищов, Бургас, Враца, София и Сливен, като малките творци от село Каранци, с. Ръжена и с. Априлово влязоха в ожесточена конкуренция за наградите с момичетата и момчетата от школи, детски градини, училища от Попово, Шумен, Русе, Горна Оряховица, Карнобат, Балчик…

Докато март ни сюрпризира с минусови температури и мраз, то от картините, апликациите, мартениците и колажите на децата Баба Марта бе по-усмихната, палава и колоритна от всякога. Журито от Търговище и София с председател Румен Райнов бе затруднено заради множеството прекрасни и очарователни детски творби – една от друга по-пленителни и закачливи. Виждаше се някъде намесата на грижовен родител или активен учител, но важното е, че Баба Марта провокирахме стотици българчета да развихрят фантазията си, вдъхновихме ги да дадат воля на въображението си и да създадат уникално искрени и прелестни творби, което ни прави горди и щастливи! Победители има, но всяко участвало дете в конкурсите ще бъде почетено, а картините, апликациите и мартениците ще влязат във фонда на Празник на Мартеницата в Търговище за бъдещи изложби и изяви.
Големият и безспорен победител в „Нарисувай Баба Марта“ е Петя Димитрова (11г.) от Русе, възпитаничка на Общински детски център за култура и изкуство, чиято рисунка догодина ще бъде отпечатана на картичка и ще се продава с благотворителна цел, като постъпленията ще са за възпитаниците от Център за специална образователна подкрепа град Търговище. Второто място си поделят Габриела Христова (8г.) от "Арт школа" към ЦПЛР-ОДК "Анастас Стоянов" Шумен и Мирай Бейхан от Търговище - 2 в клас, Първо ОУ „Хр.Ботев“. Третото място е за Цвета Никол Петрова (9г.) от Русе.
Голямата награда при колективна творба отива при 2а клас от Първо ОУ „Христо Ботев“, Търговище, а най-голямата картина-плакат е дело на III б клас от Първо ОУ „Христо Ботев“, Търговище. Най-малката участница в съревнованието е Александра Димова (3г.) от Карнобат, а победителката в най-голямата възрастова група е Катерина Кацарова (18г.) от София.
Посетителите на страницата „Празник на Мартеницата в Търговище“ в социалната мрежа, която се радва на небивал интерес, са появили най-голям интерес към: на първо място рисунките на София Гюрова (5г.) и Самуил Цветанов (5г.) от Свищов, на Тея Бучева (6г.) и Лариса Ламбева (6г.) от ДГ“Божур“ в Сливен. В челото на класацията са и Мартина Желева (4г.) от Пловдив и Калоян Цанов (6г.) от Скопие, Северна Македония, който печели и наградата за българче, извън пределите на България.
Журито номинира победители в различни възрастови категории и по групи – индивидуални участници, училища, групово и индивидуално участие.
На онлайн страницата ще бъдат обявени подробно всички победители, като на 22 март ще излязат имената и на наградите в конкурса „Мартеница Хубавица“, организиран от "Блян" с председател Ивайло Христов, БАФЦ "Нестия" с председател Христо Станков и "България без граници".

Антоанета ТИТЯНОВА - съорганизатор на конкурса