Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Доказано: Крепостна стена е пазила Бургаските минерални бани

В миналото Бургаските минерални бани са били толкова важни, известни и посещавани, че край тях се е образувал цял град, заобиколен с крепостни стени. Това предположение на учените се потвърди от последните археологически открития.
Подробности за работата на обекта тази година съобщи н.с. Цоня Дражева, която ръководи разкопките там. В пресконференцията, организирана по този повод, участие взе и зам.-кметът Йорданка Ананиева. Община Бургас подкрепя този проект финансово от самото му начало. През 2010 г. институцията осигури 50 000 лв. Общината ще продължи да финансира проучването на обекта

„Ще предложим на местния парламент средствата за следващата година в най-лошия случай да са пак толкова”, ангажира се зам.-кметът Ананиева. Идеята на местната власт е обектът да се превърне в туристическа атракция, където човек има какво да разгледа, има къде да се снима за спомен. Паралелно с археологията, в района на Бургаските минерални бани скоро започва изграждането на нов спортен басейн. Там ще бъде развита и базата за балнеолечение и рекреационен туризъм.
„След три години проучвания най-после беше разкрита крепостната стена на града и северният й вход”, съобщи Цоня Дражева по време на пресконференцията, провела се в сградата на Исторически музей - Бургас. Така бяха потвърдени сведенията на византийския летописец Прокопий от трактата му за строителната дейност на император Юстиниян І /527-565г./, където се споменава, че той за първи път защитил с крепостна стена града Акве калиде и прочутите му бани.

Цитат: “Там, не много далеч от града, бликат извори от естествена топла вода, които образуват от само себе си бани за тамошните хора. Обаче на това селище , останало от старо време неукрепено, по-раншните императори гледали с пренебрежение, ако и в съседство с него да се поселили варварски племена и да го посещавали болни, които с риск на живота си получавали там облекчение. Сега обаче имп. Юстиниян го оградил със стени и направил лекуването безопасно.”

Откритата крепостна стена е с дебелина 2,60 м., а при северния вход достига до 4,85 м. Тя е с монолитен градеж от обработени каменни блокове и редове от тухли, споени с хоросан. Стената ограждала крепостта от всички страни, но най-добре запазена е североизточната й част.
Тази година близо до входа са открити пет оловни печата, с които са били подпечатвани документи от кореспонденцията на военни и административни лица през Х-ХІ век. Разчитането на длъжностите им - императорски протоспатарий, хартуларий и генимат /чиновник, който събира държавните налози, данъци/ - показва, че крепостта е имала важно военно и административно значение. Тя се е намирала на главния път през Балкана /от север/ към византийската столица Константинопол. Това се потвърждава и от исторически сведения на византийските хронисти.
Ана Комнина например пише, че през 1093 г. византийският император Алексий І Комнин води война с нахлуващите от североизток кумани. За да спре нападенията им по Черноморския път към столицата Константинопол, той разполага част от войската си да охранява проходите в най-източната част на Стара планина. Друга армия императорът оставя в стратегически резерв в крепостта Терми /античната Акве калиде/.
При тазгодишните разкопки е открит малък бронзов печат с латински надпис, който вероятно е свързан с престоя в средновековната крепост и баните на латинските рицари на Хенри Фландърски през 1205 г.
Проучванията на голямата църква от VІ – ХІV в. в централната част на крепостта, дава нови сведения за важността на града и като религиозен център. Тук е открит рядък вид бронзов кръст – „енколпион” от ХІ в., донесен от Ерусалим.
През 2010 г. приключи проучването на останките от дъното на пресъхналия стар извор. Открити са над 200 антични монети, накити и култови предмети. Най-ценните находки са тракийска култова брадвичка от сребро и камея от пръстен с гравиран царски орел в хералдична поза.
Интересни резултати дава разчитането на монетите, 2/ 3 от които са автономни бронзови монети, сечени в близките антични градове: Аполония - Созопол и Месембрия - Несебър. Очевидно е, че въпреки честите военни спречквания между тях, гражданите им еднакво ценяли лечебните извори на Аква калиде и почитали техните покровителки - Трите нимфи.
Проучването и запазването на минералните бани край Бургас, които са просъществували без прекъсване цели седемнадесет века, продължава и следващата година.