Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

„Милениум“ издаде книгата на Панайот Хитов „Моето пътуване по Стара планина“

Мемоарите на един от най-видните освободителни дейци и възрожденци, Панайот Хитов, излизат на пазара в новото издание „Моето пътуване по Стара планина“ с логото на утвърденото издателство „Милениум“. 

Панайот Хитов е една от най-крупните фигури в историята на българското революционно движение, човек с непокорен дух и изострено чувство за справедливост. От малък се научава да държи пушка и в младежките си години става хайдутин, а скоро след това е избран за войвода. Четата, която предвожда, е сред най-активните в Стара планина през 60-те години на XIX век и освен че успява да облекчи тежката съдба на българите, им вдъхва увереност, че могат да се справят с робството. Под влиянието на Георги С. Раковски и Васил Левски Хитов става част от организираната национална съпротива, взима дейно участие в подготовката на Освобождението и се включва в Руско-турската (1877-1878 г.) и в Сръбско-българската война (1885 г.).
Книгата „Моето пътуване по Стара планина“ представя израстването на именития войвода до революционните идеи. Увлекателно и автентично са разказани премеждията му в хайдушките години, странстванията из Сърбия и Румъния, срещите и отношенията му с Васил Левски, Георги Раковски, Хаджи Димитър, Филип Тотю и много други ярки личности от онова време. Записките му са извор на безброй интересни факти за българската възрожденска история и предлагат уникална възможност да се потопим в неподправения дух и нравите на епохата.
Записките на Хитов по книгата датират още от 1868 г., а четивото е публикувано за първи път през 1872 г. с редактор Любен Каравелов. В новото издание с логото на „Милениум“ ще намерите интригуващият предговор от Александър Бурмов, писан за варианта на заглавието от 1940 г., в който е разкрита необичайната история на ръкописа, който също като автора си става обект на множество предателства и „странства” по широкия свят. Ще прочетете и откъс от произведението, в което е съхранен оригиналният правопис, използван по онова време, както и систематизираните правила за хайдушките чети, устава на четата на Хитов и дневникът на четата, който описва премеждията на освободителите.
Съобщи Тони Титянова