Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

X ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХВЪРЧИЛАТА – ШАБЛА 2022!

Фестивалът на Хвърчилата в Шабла е създаден в далечната 2011 г. по проект на Българско дружество за защита на птиците и от 2013 г. ежегодно се организира и провежда от община Шабла със съдействието на Зелен образователен център. Ежегодно, този фееричен празник е любимо семейно преживяване и очаквано септемврийско събитие за малки и големи, от страната и чужбина. От самото му възникване,Фестивалът на хвърчилата се провежда в областта Малкото море в съседство до Фара на нос Шабла. Създаден е с определена кауза, а именно опазване на природата, птиците и „летящите хора“ на Приморска Добруджа.

И тази година от община Шабла са се погрижили за разнообразна съпътстваща програма – юбилейна и по-специална за Фестивала на хвърчилата. Поставя се по-голям акцент върху демонстрационните модели на хвърчила, затова подизпълнител е Юри Георгиев от “Въздушни чудеса”, който подсигури повече от обичайното присъствие на въздушни артисти. Така участие вземат представители от Турция, Великобритания, Германия, Естония, ЮАР, Нидерландия, Индия, Гърция и от България. Радостно е участието на толкова много професионалисти, които ще съдействат празникът на хвърчилата да се превърне в празник на красотата, на ведрото и лекокрило настроение.
От първото издание на фестивала през 2011г. до сега Фестивалът на хвърчилата в Шабла неизменно предлага разнообразни възможности да се полети с мечтите на хвърчило. „Всеки носи в душата си по едно хвърчило и само от него зависи, до колко ще си позволи „да отпусне душицата си...“
Всички, които желаят да си осигурят целодневно окриляване на открито край морето с много усмивки, творчески занимания и добра музика дя заповядат на празника. Фестивалът се финансира по проект “Подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска (Branta ruficollis, Pallas, 1769) чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида (ПД, 2018)” и се изпълнява от община Шабла по Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

П Р О Г Р А М А
02 септември ПРЕДФЕСТИВАЛНА ПОДГОТОВКА
Място: Зелен образователен център, гр. Шабла
от 16:00 ч. – Работилница за хвърчила под ръководството на Ferruh Baysu от „Marti/Seagull Kite Club”, Турция. Всеки желаещ ще може безплатно да си изработи свое хвърчило.

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ
от 18.00 часа ще бъде официално открито юбилейното X-то издание на Фестивала на хвърчилата – Шабла 2022. След кратките приветствени слова от името на организаторите на Фестивала, Ви каним на изложба вернисаж „Посока Север“ с фотографиите на Жулиета Найденова.

03 септември ДЕН ПЪРВИ ФЕСТИВАЛЕН
от 10:00 ч. до мръкване
Място: Местността «Малкото море» южно от Фара на нос Шабла
10:30-12:00 Изпълнения на детски танцови и музикални състави и артистични формации
11:00-12:00 Организирана екскурзия с местен водач – пешеходна разходка покрай скалните феномени на с. Тюленово
12:00 Юбилейно дефиле „На баба ти хвърчилото“
След 15:00 Изпълнения на бандите:
ДОШО Бенд
„Добрич Джаз Бенд“
„ФАРА Бенд“

04 септември ДЕН ВТОРИ ФЕСТИВАЛЕН
Начало: 10:00 ч. до мръкване
Място: Местността «Малкото море» южно от Фара на нос Шабла
DJ ще оглася простора на местността „Малкото море“ с яка музика

ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ И НА ДВАТА ФЕСТИВАЛНИ ДНИ: Свободно пускане и демонстрации на хвърчила. Гостуват ни демонстратори на артистични модели хвърчила от Турция, Великобритания, Германия, Естония, ЮАР, Нидерландия, Индия, Гърция и от България. Деца и възрастни ще пускат ръчно направени или закупени хвърчила по ширналите се край морето поляни

СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ:
Работилници и арт ателиета за малчуганите
Щандове с разнообразни арт сувенири
Места за похапване и пийване
Щанд на Зелен образователен център ще предоставя информационни материали, ще осигурява организацията и много музика, танци и добро настроение! … лекокрил, попътен вятър, слънце и море!
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ - ПОДАРЕТЕ СИ ВДЪХНОВЕНИЕ!