Банер
Художникът Крум Пеев като предците си - писателя П.Ю. Тодоров, социолога - Христо Ю. Тодоров и възпятата от Яворов – Мина предпочита изкуството

Художникът Крум Пеев – правнук на писателя П. Ю. Тодоров и възпятата от Яворов Мина е гост на журналистката Антоанета Титянова в предаването „Кой кой е“ по Радио София. Завършва маркетинг в Нов български университет, но изобразителното изкуство изпълва живота му от десетилетия. Има множество изложби в страната и в чужбина, като има няколкостотин картини в частни колекции. Прабаба му Мина Тодорова е изгора на поета Яворов, който написва в нейна чест много прочувствени стихове, сред които и „Две хубави очи“.  

Неговият прадядо Юрдан Тодоров е губернатор на Русенския вилает, народен представител в три парламента и пръв кмет на град Елена. Прабаба му Роза Хаджихристова е от рода на Стоян Михайловски и Иларион Макариополски .
Лесно ли е да си потомък на толкова известни българи? Говорим за интересния произход на твореца Крум Пеев, чиито картини са излагани в експозиция освен в София и в Амстердам. Собственик на арт пространството Gallery Sun, което създава преди 9 години, картините на Крум Пеев са излагани в експозиции в Софийския университет „Климент Охридски“, Сити Център София и различни галерии. Крум Пеев обича да рисува натюрморти и пейзажи, за които хората казват, че имат освен художествена стойност, но и енергийна мощ.
Как се вмества живописта в икономическата специалност, която завършва Крум Пеев. Подобно на своя предтеча Юрдан Тодоров, който е бил народен представител в І, ІІ и ІV Обикновено народно събрание, и Крум Пеев се увлича по политиката, като желае да помогне за промяната и процъфтяването на родния град. В предаването разказва за своя именит прадядо – един от видните българи през Възраждането Юрдан Тодоров, съдружник на Буров, който през 1882 и 1883 г. отклонява поканата да стане министър на финансите. Баща е на писателя Петко Ю. Тодоров, на философа Христо Ю. Тодоров и любимата на Яворов Мина Тодорова. Пише книгата “Възпоминания по въстанията в Търновския санджак през 1876-та година и по съдението на българските въстаници в Търново", в която разказва как като съдия спасява от смърт участниците в Априлското въстание от четата на Бачо Киро.
Коренът на твореца е от Елена, откъдето е прадядо му проф. Христо Ю. Тодоров – един от създателите на съвременната социология в България.
Професор по социология - брат на Петко Ю. Тодоров и Мина Тодорова, той като другите от рода Тодорови завършва висшето си образование в Тулуза, специализира в Берлин и Лайпциг, защитава докторантура в Ерланген, след което се връща в България, за да работи в полза роду.
С художника Крум Пеев говорим за нещата от живота, пречупени през съдбата на неговите известни предци. Засягаме темата и за музата на Яворов - красивата Мина. Поетът й посвещава едни от най-красивите стихове като „Благовещение“, „Вълшебница“, „Две хубави очи“. Нейните близки са против тази връзка и особено брат й П. Ю. Тодоров, който посвещава на сестра си драмата „Змеюва сватба“.
Ако беше жив пра дядо му чорбаджи Юрдан - един от най-заможните българи след Освобождениено, щеше да каже: „Защо не остави тази празна наука, която къща не храни?", както е искал от синовете си да изоставят писането и философията и да се захванат с труд, който да им носи прилични доходи.
Не само синовете, но и внуците на чорбаджи Юрдан тръгват по пътя на творчеството и науката. Дъщерята Мария на проф. Христо Тодоров, която наричали Мина в рода, заради приликата й с нейната леля, има син и това е арабистът проф. Юрдан Пеев - доктор на историческите науки от СУ "Климент Охридски" и Колежа на Европа в Брюж, Белгия. През 2006 той бе удостоен с наградата "Шарджа" на ЮНЕСКО заради ценните му проучвания на арабската мисловност и култура.
Художникът е тясно свързан със София, въпреки че родът му е от Елена и художникът влиза в бащиния си дом с билетче, който в момента е Градска художествена галерия. Дали там има изложени негови картини и с какво го вдъхновява София, за да я рисува, научаваме от твореца. Нестандартен творец, достоен потомък на известният род на Юрдан Тодоров, Крум Пеев. умее да ни пренася в своя красив творчески свят, изпълнен с много изящество и романтика. Целият разговор на художника Крум Пеев в предаването „Кой кой е“ по Радио София можете да чуете тук - http://bnr.bg/sofia/post/100708640/krum-peev-predpochita-izkustvoto-kato-predcite-si-pisatela-putodorov-sociologa-hrutodorov-i-vazpatata-ot-avorov-mina

Текст и снимки Антоанета Титянова