Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Петър Маринов показа в изложба Венецуела, Перу, Япония – идва ред на София

Eдин от именитите ни съвременни художници Петър Маринов, който повече от 30 години е сред водещите имена в родната живопис и скулптура, гостува в днешното предаване „Кой кой е“. Откакто се помни Петър Маринов, рисува – завършил е Художествената гимназия в София и Националната художествена академия в класа на акад. Светлин Русев през 1986 г. 

Петър Маринов вече 50 години рисува, а защо не тръгна по стъпките на баща си - професор по икономика в УНСС и в Нов български университет или на майка си – доцент по лингвистика и руска филология, преподавател в Музикалното училище и Художествената гимназия, ще узнаете в предаването "Кой кой е" по Радио София с журналистката Антоанета Титянова, което препечатваме от сайта на националната медия.

Петър Марнов обича да казва: „Доставя ми голямо удоволствие, докато рисувам. Според древните китайци, който работи, каквото му е приятно, няма да работи цял живот. Удовлетворението е огромно, ако изкуството, което създаваш, се хареса и на другите. Да доставяш радост на хората е изключително приятно усещане. Чувстваш се прекрасно, като правиш хубави неща и те ти връщат преживяното.„Творецът е правил самостоятелни изложби освен в страната - и в Русия, и във Венецуела. Още като невръстно дете художникът и скулпорът Петър Маринов печели награда в Япония. От 1986г., когато завършва в класа на академик Светлин Русев, до сега той непрекъснато участва в много общи и самостоятелни художествени изложби. През 1987 г. открива самостоятелна изложба в Москва. През 1996 г. прeдставя изложба в Каракас - Венецуела.

Творби на Петър Маринов са притежание на частни колекции в Русия, Венецуела, Австрия, България, Япония . Много разнолико е творчеството му - рисува портрети, пейзажи, абстракции, прави пластики. „Казват, че художниците са бохеми, че рисуват, когато си поискат, но не е така. Необходима е дисциплина и уважение към себе си и изкуството. Трябва много труд, защото само с гол талант не се получава. Човек, като създава красота, става по-добър“, обича да казва художникът.
Желанието да се докосне до различни народи и култури, кара Петър Маринов да пътешества из света, а след това да претворява видяното и преживяното в картини. Така се ражда поредицата от творби, показани след това в изложба, "Две екзотики", посветена на Перу и Япония. В нея Петър Маринов използва дърво, смесени техники и колаж, при направата на творбите си. В предаването Петър Маринов разказва за тези и други емблематични места, които е посетил и които след това, са оживели върху платното. Петър Маринов твърди, че „художникът е безкрайна Вселена“. Това е причината за разнообразието от образи и емоции, които притежават картините. Така съвсем различните по жанр платна, съвместяват реалност, фантазии и настроения със съвсем различен заряд.
Спортът, туризмът и пътешествията заемат огромна част от живота на твореца. Той обича да катери планини, да обикаля както страната, така и Азия, Африка, Европа и Америка. Една от страстите на художника Петър Маринов е гребането и каякът. В какви води е по-трудно да се гребе и може ли в изкуството да се плава срещу течението, разказва художникът Петър Маринов, който в момента подготвя три изложби. Първата е колективна и е юбилейна - на възпитаниците на акад. Светлин Русев, които са завършили НХА през 1986 г. Втората е с пластики, а третата с живописни платна, изобразяващи емблематични места в София.
Творецът разказва каква е за него София – както в картините му, така и в живота му. Художникът Петър Маринов е роден в София, но отскоро живее в близост до нея сред природа и тишина. Направил е в родния си град множество изложби, но едва тази година се захвана да изобрази на платно с маслени бои столицата, такава, каквато я вижда.
Оригинален като рисунък и изключително креативен художник, Петър Маринов не спира да смайва с творбите си любителите на изящното изкуство. Провокативен, новатор, нестандартен и вечно търсещ, Петър Маринов умее да ни пренася в своя красив творчески свят, изпълнен с много изящество и съвършенство. В това ще се убедите, след като чуете интервюто с твореца по Радио София - http://bnr.bg/sofia/post/100689562