Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Проф. Бисера Вълева търси бреговете на творческото вдъхновение

 „Кой кой е“ този път е доста пъстроцветен с гостуването на художничката проф. Бисера Вълева, която умело съчетава научна, педагогическа и творческа дейност. От 21 години тя преподава „Изобразително изкуство“ в Софийския университет - във Факултета по начална педагогика, а от 18 години е преподавател по „Живопис“ в Националната художествена академия.

Доктор по педагогика и професор по „Рисуване и композиция“, Бисера Вълева е член е на Съюза на българските художници с творчески специализации в Париж и Барселона. Професионалната ѝ биография е изпъстрена от 35 самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и с множество престижни награди. Сред най-големите ѝ експозиции са „Брегове“, „Черно, бяло и червено“, „Сезони“, „Разговор с ангел“, „Корени“.
Убедена е, че всеки творец малко или повече през годините търси по различен начин себе си чрез творбите си.

Само веднъж, и то преди година проф. Бисера Вълева направи съвместната изложба „Претворяване“ заедно със своя баща – известния художник проф. Васил Вълев. Именно покрай него се насочва към живописта, въпреки че първо избира пътя на художествената гимнастика и класическия балет. Все пак изборът ѝ е категоричен и Бисера Вълева завършва Художествената гимназия и специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия. В първите години като творец прави няколко големи стенописа, но по-късно се насочва към живописта – кавалетна и монументална, като и към работата върху хартия.

В момента като преподавател в Софийския университет и Националната художествена академия Бисера Вълева предава на младите хора своята любов към изобразителното изкуство, като търси във всеки студент неговия творчески натюрел. Учи младите на дисциплина към себе си и смята, че човек - независимо дали рисува или прави нещо друго, трябва да влага много труд, дори да не постига желания резултат. Нейното верую в живота е: дори да се спънеш и да паднеш, стани и продължи напред.

Като студентка и след това - на базата на това, което правех според изискванията, правех и каквото аз искам.
В моите студенти виждам себе си – със съпротивата, която носят, с младежката арогантност...
Но мисля, че са важни принципите в изкуството, срещу които и аз съм се бунтувала.
Основният ми бряг в творчеството е живописта, а в живота – семейството.
Музиката и любовта са ми помогнали много. Помагат ми и сега...

Художничката Бисера Вълева се чувства независима от конюнктурата на пазара - рисува това, което ѝ е интересно и което иска, независимо от модните търсения. Нарича една от изложбите си „Брегове“, защото всеки творец се опитва да достигне до някакъв бряг - независимо дали това е брегът на живописта, брегът на неговите амбиции или брегът на някаква реализация. Ако се вгледаме в творбите ѝ от експозицията „Сезони“, ще направим интересна аналогия с живота. Бисера Вълева е убедена, че годишните времена в човешката душа не съвпадат с реалните сезони – сърцето може да е сковано от люта зима през знойното лято. Художничката харесва пролетта, която движи личността напред и носи надежда, но и тя среща любовта през зимата, когато се запознава със съпруга си, който е музикант. Не е тайна, че различни композитори и до момента я вдъхновяват в нейните творчески търсения.

Тя обича емоциите да движат въображението и да предопределят живописните ѝ творби. Освен творец, учен, педагог, съпруга, майка, Бисера Вълева е човек с много разностранни интереси. Поддържа великолепна форма и фигура като тренира каланетика, йога, фитнес…

Родена в Лозенец и израснала в полите на Витоша, художничката обича да рисува природата, а софийските дървета са попаднали в пъстроцветните ѝ платна от изложбата ѝ „Корени“. Толкова често Вълева е рисувала през годините софийските улици и булеварди, че с подробности може да изброи колко малко са забележителностите, които са останали непроменени през десетилетията.

Чуйте цялата радиосреща с проф. Бисера Вълева. http://bnr.bg/sofia/post/100624051/prof-bisera-valeva-tarsi-bregovete-na-tvorcheskoto-vdahnovenie

Автор: Антоанета Титянова