Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

„Улици, хора, събития. Моята София през XX-ти век“ от Димо Казасов

 „Улици, хора, събития. Моята София през XX-ти век“ от Димо Казасов. Интригуващата книга ще намерите с логото на издателство „Милениум“. Димо Казасов (1886 – 1980) е виден български политик и журналист. Роден е в Трявна, учи в русенската гимназия, а през 1918 г. завършва право в Софийския университет. През 1927 г. е сред основателите на политическия кръг „Звено“, а от 1943 г. е деец на Отечествения фронт.

През годините Казасов е депутат, министър в няколко кабинета и дипломат. Участва в редактирането на редица периодични издания и е автор на пътеписи, есета и разнородни книги за обществено-политическите явления от дългия си житейски път. Мемоарите му „Улици, хора, събития“ са оригинален поглед върху миналото на София и усилената модернизация на столицата, в която кипи активен политически и светски живот. Градът се променя – не само като архитектура, но и като социо-културна среда, а с него се променят и хората – при това с целия драматизъм, който неизменно съпътства подобни исторически процеси. В книгата увлекателно и пълнокръвно е описано динамичното развитие на градските пространства – улици, паркове, магазини и заведения, сгради и цели квартали, изграждането на транспортните връзки, които оформят специфичния облик на стара София. Не са пропуснати и хората – показани са кои са най-дохоносните професии, разказано е подробно за живота на обикновените слуги, работници, пенсионери, чужденци, както и подробен ценоразпис на някои от най-злободневните, но важни хранителни стоки.
„Улици, хора, събития“ е едновременно мемоарна книга и панорамен поглед върху столичния живот. Казасов пресъздава атмосферата на празници и делници, живота на по-издигнатите жители (към които принадлежи и той). Не са изпуснати обаче подробности за беднотата, за извънредни събития, изчезнали вече постройки, забравени обичаи, за заличени в паметта културни и обществени средища. Няма да е преувеличено да се твърди, че в книгата е представено многообразието на пълнокръвния градски живот – от официалните събития, културните прояви, столичните кафенета до мимолетните моди, делничните страсти, сензационните събития. В много отношения творбата е и най-сериозният мемоарен опит да се пресъздаде една изчезнала епоха от живота на столицата.“, споделя в предговора към изданието проф. Николай Поппетров от Института за исторически изследвания в БАН.
Като неизменен и извънредно активен участник в обществените процеси, авторът разказва за личния си принос в емблематични политически събития от началото и средата на миналия век и споделя информация и впечатления от „първа ръка“ за познанствата и връзките си със знакови фигури в нашата история. Картината на столичния живот добива завършен вид чрез сладкодумните му разкази за всекидневието и страстите на неговите жители – домашната обстановка, облеклото, пазарите, кръчмите, културните салони, дори публичните домове и т.н.
Заглавието, което „Милениум“ предлага, е отлежавало в архивите на автора повече от 50 години след написването си и разполага със снимков материал, който ще допринесе за пълноценната ви разходка назад във времето, показвайки една различна и забравена България – такава, каквато я познаваме от градските митове и легенди.
Съобщи Тони Титянова