Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

„Войните на първите Асеневци“ от „Милениум“

Търсете на пазара новата, петнайсета книга от вълнуващата поредица „История на войните“. Премиерният том от Анелия Маркова е посветен на „Войните на първите Асеневци“ и се разпространява с логото на престижното издателство „Милениум“.

Книгата представя подробно историческо изследване на управлението на царете Петър, Асен, Калоян и Борил и проследява военната им идеология, обусловена от взаимовръзката политически отношения – въоръжени конфликти, като така представя на съвременния читател по-цялостен поглед над личностите и събитията, бележили разглеждания исторически период.
Освен това „Войните на първите Асеневци“ разкрива някои авторови научни открития относно точната датировка на въстанието на Асен и Петър, базирани върху факти от астрономията и други науки, съпоставени с историческите извори.
Успешното въстание на двамата братя срещу византийското владичество поставя началото на Второто българско царство. Общоприето наложено е да се приема, че то е започнало на Димитровден (26 октомври) 1185 г., но сравнявайки хронологията на събитията, проследена от историческите документи, с едно слънчево затъмнение, Маркова стига до извода, че въстанието всъщност избухва през пролетта на 1186 г.
Отхвърлили чуждото управление след близо два века присъствие, Асеневци са изправени пред изпитанието да съхранят независимостта и териториалната цялост на държавата. В продължение на десетилетия трябва да водят тежки и интензивни военни кампании срещу разнопосочни противници – Византия, Унгария, Сърбия и основаната от кръстоносците Латинска империя. Освен с тези предизвикателства владетелите от династията са принудени да се справят с вътрешни междуособици и сепарастични тенденции.
Първите царе от рода - Петър, Асен, Калоян и Борил демонстрират завидни управленски качества и превръщат България в регионален хегемон. Действията на всеки са представени подробно и обективно, заедно с пасивите и негативите на действията и решенията им.
Представителният том е придружен с богат илюстративен материал, библиография с исторически извори, книги, научни статии и електронни източници, както и именен показалец за историческите личности, споменати в книгата.

Съобщи Тони Титянова