Банер
Милиони хора по света посрещат Рождество Христово

Желанието да се възпроизвежда раждането на Спасителя датира приблизително отпреди 2000 години. Според някои изследователи корените на този обичай се губят в най-дълбока древност.

Първите скромни доказателства за пресъздаването на Рождеството са открити в катакомбата на Присцила в Рим от края на II в. Този, който се заел да възпроизведе наживо яслата за нуждите на християнската религия, е св. Франциск Асизки през XIII век.

Как се появяват пуйката и прасето на трапезата
Вкрая на годината австрийците си подаряват прасенце - талисман. Традицията се зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя си намерила съпруг. Оттогава се смята, че прасенцето носи късмет. Днес в някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз. В него е скрит цял бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет. Иначе прасенцето-талисман, изработено от пластмаса, кадифе, калай и бронз, служи за украса на коледната елха. Понякога то приема формата и на коледен сладкиш, подправен с канела, карамфил и лимонова есенция. Що се отнася до трапезата, на нея по традиция се поднасят шаран със сос от бира, хляб с джинджифил и понички.
Основното и задължително ястие в менюто във Великобритания е пуйката. Рецептите са много и в повечето случаи е пълнена. Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги, широки ленти. Нарастването на деня също се празнува на Острова. По няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26.

Холандците си има Черен Пиет
От векове насам Синтер Клаас или холандския Дядо Коледа идва по средата на ноември. Всички, дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Едва пристигнал, добрият старец тръгва да провери дали децата са послушни. Той разполага с три седмици - до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой не.
В деня на отпътуването му всички деца излизат на улицата, размахват знаменца, пишат му писма. И всичко това при звъна на черковни камбани и оръдейни залпове. Приготвят се чифт обувки, пълни със сено и моркови за кончето на добрия старец. А постоянният му спътник е Черният Пиет, който носи подаръци за лошите деца.

Италианците празнуват Деня на дървото
Това става на 24 декември. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни каши и риба. Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но то е захарно.

И още...
Приготовленията за Коледа в Германия започват още през ноември. Събира се цялото семейство. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, прочутият щолен, който се прави поне месец преди това, както и други вкусни неща, твърди Отдохни.ру.
В празничната коледна вечер около елхата се събира цялото френско семейство. На трапезата е сервирана прочутата френска пуйка с кестени, не липсват и различни изискани специалитети, закупени специално за случая - миди, охлюви, сьомга, гъши пастет. В Елзас традицията гласи : печени кестени и греяно вино.
В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. На коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците.
Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дадо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.
Ако искате да видите Дядо Коледа по бански костюм, отидете в Бразилия. Горещините там не позволяват на добрия старец да се облече по-прилично. В началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взема по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.
В Египет Коледа се празнува на 7 декември. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк. Освен множеството играчки и какви ли не други подаръци децата получават задължително и комплект нови дрехи.
Коледният дух се усеща и в Индиа, въпреки че християните там са малко. В южната част на страната хората имат обичай да украсяват къщите с малки газени лампички и да слагат разноцветни панделки на вратите. На север пък всяка вечер в продължение на една седмица християните ходят на църква, където пеят коледни песни.
Традиция е между къщите и по улиците да се палят големи картонени фенери. Не липсва и коледно дръвче. То е изящно украсено с играчки, гирлянди и манго или банани.
В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен. Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската нова година.
Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат. Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати Коледната вечеря следващата година.
Гръцките коледни и новогодишни традиции са особено тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24 декември и си разваля 12 дни след това, точно след Йордановен или Фота, както го наричат гърците. На бъдни вечер се яде постно - ошав, баница, щрудел, боб.
В Гърция Коледа е семеен празник. Всички заедно отиват на църква, а на богато украсената трапеза сервират свинско, печена пуйка със зеле, баклава и други сладкиши. Подаръците се раздават на Нова година. Свети Василис е любимият светия на гръцките деца.

В България тръгват коледари
У нас празникът започва на 24 декември – Бъдни вечер (Малка Коледа). Из цялата страна тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата. Малките коледарите обикалят през деня на 24 декември. Въоръжени с дрянови пръчки - коледарки (сурвакници) и с торбички те тропат по вратите, влизат в къщите и пеят: "Бог се роди, Коледо!".
Домакинята ги дарява с кравайчета, орехи, парче сланина или кървавица. Възрастните коледари тръгват след вечерята. Събират се на дружини от по десетина души. Един е предводител - четник или кудабашия, друг е определен за носене на даровете - той е с дисаги на гърба.
Водачът се избира доста преди Коледа. Не може да е кой да е. Трябва да е опитен, да знае коледарската благословия и всички коледни песни, които на места са до 80 на брой. На Бъдни вечер се меси специален хляб със оплетки по края и от същото тесто се правят и фигурки на прасета, крави, овци, каруца и др. които се опичат заедно с хляба.
Хлябът, преди да се опече, се отнася в църквата на попа да му удари специален печат. Приготвят се постни гозби-боб, леща, зеле, пълнени сушени чушки с лук и ориз, зелева чорба с нарязан в нея праз и парчета сухи люти чушки. Това е последният ден от 40-дневните пости.
Затова вечерята е богата (5, 7, 9, 11 и т.н. ястия и храни), но изключително постна (зрял боб, зеле, сарми, зелева чорба, варена или печена тиква и тиквеници с олио, ошав, подсладен със захар или мед). Коледната трапеза е богата, но на нея преобладават месните ястия като каварма, кебап, пържоли, кюфтета, сарми, луканка или пълнено прасенце.