Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

На летен Симеоновден - 1 септември, следим кой ни полазва

На 1 септември църквата празнува Летен свети Симеон или начало на Църковната Нова година. Чества се Преподобен Симеон Стълпник. Името Симеон идва от еврейски език и означава "който слуша, желание, молитва". Празнуват Симеон, Симона, Мони и по желание Марта, Мартин, Мартина.

От летен свети Симеон започва есенната оран и сеитба и по тази причина стопаните гледат за полазник. По това, какъв е първият гостенин в къщата, гадаят каква ще е новата стопанска година. Обредността на този ден е свързана със семето за посев и е насочена към осигуряването на бъдеща добра реколта. Срещу празника свещеникът благославя семето за посев, в което стопаните слагат пепел от трите кадени вечери, китка босилек, вързана с червен вълнен конец и орехи. От прекаденото просо жените поръсват около къщата и стопанските постройки против магии. На летен свети Симеон не се дава нищо в заем, особено огън, брашно, жито и хляб, за да не се изнесе благоденствието от къщата и да не се "измами" плода на нивата.

Както на зимния Симеоновден, така и на летния е забранена работата с остри и режещи предмети. Забраната е особено строга за бременните жени. Денят се смята за лош, хаталия ден. На много места в страната първите три дни от септември, подобно на трифунците, се тачат за предпазване от вълци, мечки и мишки, и се наричат Симеонци.