Банер
1 август честваме Великомъченици Макавей и се гадае каква ще е годината

На 1 август църквата чества Свети мъченици седем братя Макавей.В миналото Макавеите са се празнували от нашите предци в продължение на дванадесет дни като всеки ден от тях е съответствал на месеците от следващата година, чието начало според църковния календар поставя м. септември. По този начин стопаните са се опитвали да предскажат какво ще бъде времето през цялата година. Ако през първия Макавей е дъждовно, то целият септември ще бъде такъв. Ако през втория Макавей е топло, топъл ще бъде октомври.

Макавей е християнският празник в памет на седемте братя Великомъченици Макавеи, синове на Соломония, живели според старозаветните писания по времето на жестокия сирийски цар Антиох Епифан, който завладял Йерусалим, разграбил неговите храмове и убил много хора. Това се случило около 189 години преди Рождество Христово. Учител на изявените братя бил известният християнин Елеазар, който отказал на поробителя Антиох да яде свинско месо от жертвоприношението. Заради това старецът бил осъден на смърт. Същата участ последвала и седемте братя, които умирали един след друг в страдания и мъчения. Не била пожалена и тяхната злочеста майка. Бог наказал царя-злодей като му пратил страшна болест, от която телесата му окапали.
Навсякъде първият Макавей се тачи предимно от жените против болести и рани. В Ямболско например казват, че "на Пантелей-Макавей до пладне не се работи за здравето на децата, щото двата дни са хаталии". В Македония през Макавеите или "Чуруците" жените не перат дрехи и не къпят рожбите си, защото всичко "чуртисвало" (изгнивало). В района на гр. Етрополе на първия Макавей всички зеьове се събират на гости у тъста си, който ги гощава богато. След обеда най-възрастният зет взема един толум и хуква из хармана да гони и удря с него баджанаците си. Този обред, придружен с голяма глъчка и веселба, се прави по данни на Димитър Маринов за здраве на овцете, кравите и кобилите и за да бъдат те плодовити.
В Родопите първият Макавей се нарича "Егус" или "Устина" и се характеризира със забраната на всякакъв вид женска домашна работа. Стопанките не предат, не тъкат и не шият, за да не нападат вълци и мечки стадата на овчарите. В Странджа празникът е известен като "Протоягус" и се смята за най-горещия ден през лятото. Според поверието на този ден телата на всички покойници изгниват в гроба, понеже "земята завира от жега". За да не се мъчат много душите на мъртвите, още в ранно утро жените отиват на гробището и поливат обилно с вода гробовете на своите близки. В старопланинския район се смята, че с Макавей лятото върви към своя край. На този ден щъркелите и лястовичките потеглят на юг. В Троянско на този ден освещават нов босилек в черквата и се кичат с него за здраве.