Банер
На Петровден се коли най-младото пиле

На 29 юни църквата чества Свети Славни и прехвални апостоли Петър и Павел. Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните.
На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо.

От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.
Денят на христовите ученици е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Не бива да се върши къщна и земеделска работа. В църквата се носят хлябове и ябълки петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи.
На Петровден се принася жертвено животно в чест на светците- коли се пиле, което се пече или вари на курбан.
Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Казват, че най-сладко е прасето по Коледа,а агнето по Гергьовден и пилето по Петровден. Хората и ръчениците са леки и игриви. Според народните обичаи до Петровден не се ядат ябълки. На самия ден се носи специална пита и млади ябълки-петровки в черквата за освещаване, сетне се раздава на съседите и чак тогава и стопаните похапват от тях. На Петровден и Павловден не се работи. Павловден е свързан в народното съзнание с ритуали за предпазване на реколтата от гръм и пожари. Не се работи и не се пали огън. В Източна България дори не палят пещта и не пекат хляб.
По традиция на Петровден на трапезата се нарежда празнично ястие „бял мъж” или „кутмач” (бито прясно сирене, пържено с брашно), петровското пиле, прясна пита, баница с масло и сирене, тиквеник. Жените отнасят в църквата обреден колак и първите узрели ябълки петровки, за да ги опее свещеникът. После ги раздават за здраве, особено ако в семейството има починали деца. Това вярване е свързано с народните представи за райската градина.
Празнуват носещите имена Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.