Банер
На 1 юли да почерпят Кузма и Дамян

На 1 юли се чества свети Врачи или Денят на светците Козма и Дамян. Те били едни от първите лечители, истински народни лекари. Наречени са още Козма и Дамян. Безсребреници, защото не взимали пари за лечението.
Братята Козма и Дамян се родили в богато семейство. Още като деца били възпитани да почитат Бог и да живеет по неговите закони. Раздавали милостиня на бедните. Хранели гладните и обличали сиромасите. Господ ги дарил с чудотворни способности – да изцеляват болните от всякакви страдани. Славата на

благочестивите лечители растяла. Но завистливи езичници ги наклеветили пред царя. Изпратил ги на съд и поискал от тях да принесат жертва на езическите богове. Светите мъже били непреклонни. Разгневеният императорът осъдил лечителите на смърт. В този миг Бог го наказал - главата му се обърнала назад пред очите на онемелите от изненада римски поданици. Безпомощен, царят започнал горещо да се моли на Бог. С помощта на двамата братя бил изцелен.
В знак на признателност, императорът върнал свободата и славата на Козма и Дамян.
Своята мъченическа смърт св. безсребреници Козма и Дамян намерили през 284 г., когато първият им учител ги пребил с камъни от завист и злоба. Телата им погребали в един гроб в днешна Сирия.

Именен ден имат всички, които носят имената Дамян, Дамянка, Кузма, Кузман.
На този ден празнуват билкарите, правилците (дето наместват кости), баячките и лечителите. Тогава се подреждат и сортират билките за сушене и ползване през зимата. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве.
Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Често се правят курбани.
На 5 юли е Летния Свети Атанас. На много места този ден се нарича още Сред лято и Жътвар. В народната памет битува поверието, че на Жътвар светецът намятал кожухчето си и тръгвал да се моли на Бога да доведе зимата. А друго разказва, че на този ден светецът кърпел ризата си, за да е готов за предстоящия студ и сняг през зимата. Стопаните леят пот на нивите, прибират реколтата и хамбарите се пълнят. Според народното вярване свети Атанас вече навлича кожуха и тръгва към зимата. Нека си спомним, че Зимният свети Атанас (18 януари) облича бяла копринена риза, качва се на висок връх и оттам пропъжда зимата и вика лятото. Е, всичко с времето си. Традицията повелява рано сутринта на празника жените вкъщи да замазват ритуално с хума или вар следите от кръвта на гертьовското агне. Дотогава те се пазят съзнателно, защото кръвта напомня за жертвата, дадена за свети Георги - агнето. Но това е отминало, вече е дошло време за жътва и всичко вкъщи трябва да е чисто и бяло като лятото, като житото, като душата на човека.