Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Да почерпят Недялка, Неделчо и всички пчелари

На 7 юли православната църква отбелязва Света Великомъченица Неделя. Имен ден празнуват хората, носещи името Неделя, Недялка, Недялко, Неделчо.
Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица.
Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра.

Императорът заточил родителите й в гр. Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство - Търново.
На 8 юли е празникът на пчелите, чийто покровител е свети Прокопи-Пчелар. В миналото, когато хората са имали по 100-200, та и 400 кошера, стопаните колели курбан в чест на светеца. Правели оброк, свещеникът поръсвал кошерите. След това сядали на трапезата, като преди това се освещавали донесените специални хлябове и новият мед. Осветеният мед според поверието е лековит - с него мажат болно гърло, ужилено от оси и стършели, лекуват и Баба Шарка.
На 13 юли е Св. Архангел Гавриил. Ангелите, към които принадлежи и Гавриил, са онези първи по време и по достойнство Божии творения, които са проводници на Божия промисъл над природата и човека. Думите ангел - вестител и пратеник подсказват същността на ангелското служение, а именно - да известават Божията воля и закрилят в момента на нужда.
Гавриил бил пратеникът, известил на свещеника Захария, че Бог ще го дари със син - Йоан, който ще подготви пътя на Спасителя. Шест месеца по-късно Гавриил донесъл на Дева Мария радостната вест за идването на Спасителя и въплътяването на Сина Божий. Заради знанието на тайните Божии, светите учители на Църквата смятат, че Архангел Гавриил принадлежи на първия най-висок чин на небесните сили - чина на огнените ангели-серафими, "които възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата на Светия".