Банер
На Черешова задушница трябва да бъдем благотворителни

На 22 юни е Черешова задушница, която се отбелязва в съботата преди големия християнски празник Петдесетница.
Черешовата или Спасовска задушница е свързана с вярата в прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.
В памет на покойниците, наред с молитвите, се изискват и благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - пише в Библията. Благотворителен характер имат общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове, които се раздават. Житото символизира възкресението, хлябът - Исус Христос.
За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават жито, хляб и първите череши, които са дали името на тази панихида.