Банер
На Томина неделя пак се боядисват яйца

На 1 май имен ден имат Мая, Тома, Томислав, Томислава. Това е седмицата след Великден, която се нарича Томина неделя, Празна неделя, Светла неделя.
Великденският празничен цикъл завършва с Томина неделя, на която се почита паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни. Това наименование идва от евангелските писания, които разказват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и, за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.

На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.
На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.
Тази седмица е наситена с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда. На Светлата сряда от седмицата се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести.
В Западна България се играе обредното Ладино хоро. На селското хорище се събират моми, ергени, възрастни жени и мъже. Момите се залавят в кръг и започват с песни хорото, като две от тях (едната в кръга, другата отвън) държат кърпа над веригата. Три пъти те разсичат хорото и така се образуват три несключени хора, които отново се сключват. Този път мястото на жените се заема от ергени с прътове в ръце.
В Югоизточна България (Бургаско) се изпълнява обредът Мара-Лишанка – моминска игра, в основата на която лежи идеята за плодородието и брачната тема. Участващите моми се събират в къща, където няма починало дете, приготвят кукла от пъхнати един в друг червен и жълт чехъл (взети от млади булки или моми) и я накичват като булка. Мома, която е лазарувала и е с живи родители, взема Мара-Лишанка и заедно с останалите моми излиза на определено място в селото. Девойките се ловят за ръце в две вериги, като водят диалог с песен, играят под такта на песента и си предават Мара-Лишанка, докато куклата стигне пак до първата мома. След това всички участнички, придружени от ергени, мъже, жени и деца, минават през селото, през нивите и спират на реката, а момите измиват лицата си.
На 2 май имен ден имат Борис, Борислав, Борислава, Боряна. Денят е празник на Св.равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ.

На 3 май в 09:52 часа настъпва новолуние, което се променя на 10 май в 23.35 часа в първа четвърт.