Банер
На Великден всичко възкръсва

Възкресение винаги е в деня на пролетното равноденствие.

Най-грандиозният християнски празник празнува разването и възкръсването на Исус Христос, а с него и възраждането за нов живот на цялата природа и човека.

Според народните поверия това е последният преход към пролетта и лятото, ден на окончателното пробуждане на регенеративните сили в света. Българският народ възприема Великден като основен пролетен празник.
Той бележи края на големите пости и се предшества от

Страсната неделя
В нея всеки ден е велик. Във Велики понеделник стопанките извършват голямото великденско чистене – изпират всичко, белосват къщата, изгарят сметта. Това е култ, с който всичко нечисто, болестотворно и зло се изважда навън.
През Великата сряда и в четвъртък не се върши къщна работа. Забраната за труд и завършващият пост имат очистващ и продуциращ характер. Спазването на обичая спомага плодородието и изобилието да се възкресят. Единственото нещо, което е редно да се прави в четвъртък, е „писането” на яйцата. Навремето са се боядисвали по 500 яйца, които са се яли до Спасовден – цели 40 дена.
Защо първо се боядисват червените яйца? Те имат предпазна сила. В Библията яйцето олицетворява безсмъртието, носи идеята за възкръсването на християнския бог. Те са знак на надеждата. Пъстротата на яйцата символизира разнообразието на живота. Чукането с тях е символичен сблъсъкмежду личните светове на хората, в който победителят печели здраве и живот.
В четвъртък се подновява и квасът за през цялата година.
И на Велики петък не се работи, като до обяд на Страсната събота не се яде нищо.
Навръх Великден - в полунощ в събота срещу неделя, хората си пожеляват здраве и щастие с „Христос воскресе”. Запалената в църквата свещ се донася мълчешком в дома.
Неделя е ден за гости. Тогава всички се чукат с яйца.

Време за женитби
Следобед момите връзват люлки, играят хора и пеят песни. Целият този период от Цветница, Лазаровден, Мара Лешанка – през Светлата неделя, е свързан с обновителната сила на живота, с бъдещите женитби. Очистването от вредоносните влияния става и по време на ритуалното измиване на девойките в Светлата сряда.
Най-много обреди с любовна насоченост се правят във Велики четвъртък- за залюбване. Твърде се, че на този ден всяка жена, особено бездетка, може да стане магьосница.
Срещу Великден момите слагат пръстена си под възглавницата и сънуват човека, за когото ще се омъжат. На самия Великдан всеки може да си пожелае нещо, държейки пари или ценност в ръка и ако е праведен, ще го получи.