Банер
По-леко с шегичките в офиса

I Внимавайте да не обидите някого
I Не прекрачвайте границите на приличието

Какво по-хубаво от това да се посмеете на работното място! Ще разсеете напрежението и ще прогоните скуката. Хуморът, шегите и подигравките създават лека атмосфера и неусетно екипът се сплотява, а енергията за работа се покачва.

Това се случва само, ако шегите имат общ характер и не засягат непосредствено конкретни хора. Например, майтапите по адрес на жените, на някои социални или етнически малцинства, политическите вицове, могат да превърнат работната атмосфера в непоносима за някои колеги. Не бива да прекрачвате границите на приличието и когато разказвате вицове за шефовете или колегите си.
Повечето хора не разбират какъв ефект могат да имат техните подигравки и затова не считат, че притежават “разрушителен” хумор. Думите, казани на шега, могат да бъдат проблем за някой колега.
Не мислете, че ви е позволено да се майтапите с човек, който се намира далеч от вас. Това, което никога не бива да забравяте е, че могат да ви чуят и от съседната стая или коридора. Голяма е вероятността някой да му предаде, че сте направили оскърбителен коментар по негов адрес.
Освен това, никога не можете да бъдете 100 % сигурни, че човекът отсреща няма лично отношение към темата на шегата и вие не обиждате него лично или негови близки хора. Така без да искате си създавате лош имидж на злобен колега.
Друг подвеждащ момент е, че понякога жените или някои хора от малцинствата (етнически, политически, социални и др.) сами разказват вицове за себе си и дори се смеят, когато чуват такива вицове. Вие започвате да мислите: “Ако те могат да се шегуват със себе си, защо аз да не мога?” Но шегите, изказани от човек, който не влиза в “осмиваната” група, се смятат за неприлични и неприемливи. Те създават атмосфера на неуважение и дискомфорт.
Преди да започнете да се шегувате, не забравяйте, че ако някой се смее над това, което казвате, не винаги значи, че го приема. На вас лично случвало ли ви се е да се смеете на коментар, който всъщност не приемате, но не искате да задълбочавате нещата и да се покажете като задръстен и некомпетентен по някакъв въпрос? Всички хора правят това, най-вече когато се чувстват несигурни в създалата се ситуация. Последното нещо, което иска всеки член на екип е да се отделя от групата. Инстинктът ни пази да не се представяме като прекалено различни от околните, за да не бъдем социално отхвърлени. Помнете, че шегите ви имат по-дълбок ефект върху хората, отколкото изглежда на пръв поглед.